Zalecana jest dieta łatwo-strawna, niskobiałkowa, czyli z mniejszą ilością białka (ograniczenie spożycia mięsa, wędlin, serów, nabiału do ok. ) oraz przyjmowanie co najmniej 2 litrów płynów na dobę. Ilość dostarczanego białka powinna zostać dobrana indywidualnie ze zwróceniem uwagi na tolerancję białka przez Pana organizm.
Zazwyczaj ok. 0,6g białka/1 kilogram masy ciała.
Ważne, aby dieta nie była także ubogoenergetyczna - zalecane minimum 35 kcal/1 kg masy ciała. Chudnięcie będzie oznaczało za niską wartość energetyczną diety, co jest niewskazane.
Zaleca się również ograniczenie soli w diecie (najlepiej nie dosalać nic) oraz produktów z potasem (jeśli lekarz zdecyduje - wtedy większość warzyw siekamy, gotujemy i wylewamy wywar).
Ważna jest kontrola żelaza. Prawdopodobnie konieczne może być stosowanie dobrze przyswajalnego preparatu multiwitaminowego (z minerałami).
Zalecam kontakt z dietetykiem - kluczowe jest ułożenie diety pod Pana osobiste potrzeby.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poziom kreatyniny 3,46 a dieta – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta przy torbieli na nerkach pochodzenia genetycznego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Dieta pozbawiona nabiału przy AZS a ćwiczenia fizyczne – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Badania kontrolne po usunięciu nerki z powodu guza złośliwego – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Dieta przy podejrzeniu wrzodów – odpowiada Mgr Anna Jakóbik
- Dieta i zioła wspomagające pracę nerek – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Co należy jeść po zabiegu usunięcia nerki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta przy chorobie Leśniowskiego-Crohna – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Co jeść, żeby mięśnie barków szybko rosły? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Idealna dieta dla 13-latki – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński