Zalecana jest dieta łatwo-strawna, niskobiałkowa, czyli z mniejszą ilością białka (ograniczenie spożycia mięsa, wędlin, serów, nabiału do ok. ) oraz przyjmowanie co najmniej 2 litrów płynów na dobę. Ilość dostarczanego białka powinna zostać dobrana indywidualnie ze zwróceniem uwagi na tolerancję białka przez Pana organizm.
Zazwyczaj ok. 0,6g białka/1 kilogram masy ciała.
Ważne, aby dieta nie była także ubogoenergetyczna - zalecane minimum 35 kcal/1 kg masy ciała. Chudnięcie będzie oznaczało za niską wartość energetyczną diety, co jest niewskazane.
Zaleca się również ograniczenie soli w diecie (najlepiej nie dosalać nic) oraz produktów z potasem (jeśli lekarz zdecyduje - wtedy większość warzyw siekamy, gotujemy i wylewamy wywar).
Ważna jest kontrola żelaza. Prawdopodobnie konieczne może być stosowanie dobrze przyswajalnego preparatu multiwitaminowego (z minerałami).
Zalecam kontakt z dietetykiem - kluczowe jest ułożenie diety pod Pana osobiste potrzeby.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty