Dieta przy torbieli na nerkach pochodzenia genetycznego

Witam, od wielu lat mam torbiele na nerkach pochodzenia genetycznego ( po tacie) do tej pory miałam kreatyninę w górnej granicy to znaczy ( 1.1) po ostatnim badaniu powiększyła się do poziomu (1.5) wiem, że bardzo ważna jest dieta bardzo proszę o więcej szegółych dotyczących tego co wyeliminować z diety, a co można jeść i pić. Dziekuję Jola
KOBIETA, 49 LAT ponad rok temu

Zmiany w diecie dotyczą głównie podaży białka, by nie obciążać i tak już obciążonych torbielami nerek. Ilość biała na 1kg masy ciała powinien zalecić Pani lekarz prowadzący, bądź tylko ocenić ich "wydajność". Zawsze w takiej sytuacji jest pomocne ułożenie diety z konkretną gramaturą przyjmowanego białka czy tłuszczów.
Produkty nie zalecane to głównie te przetworzone np. słodycze, ciasta, kiełbasy, pasztety, białe pieczywo, alkohol jako używka, kawa i herbata. Zalecane produkty o niskiej zawartości tłuszczu czyli np. chude rodzaje mięsa, i nabiał. Ograniczyć należy podaż żółtek, orzechów, serów żółtych i tłustych typu mozzarella czy feta. Ogólnie dieta lekkostrawna, kolorowa, bogata w owoce i warzywa, ale pomijamy te bogate w szczawiany np. szpinak, lub ograniczamy, brokuł.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty