Witam serdecznie.
Dieta w przypadku grzybicy niestety nie jest łatwą rzeczą, ale bardzo pomocną. Przede wszystkim podstawą diety antygrzybiczej są produkty świeże. Należy całkowicie wyeliminować z codziennego menu dania typu instant, zupki w proszku, gotowe sosy, dania w słoikach, sosy w proszku. Należy również zwrócić uwagę, aby zwiększyć ilość w diecie kwasów Omega-3 (olej lniany, olej z orzechów, ryby morskie). Niewskazany jest cukier, słodycze, produkty z mąki pszennej oraz drożdze. W związku z tym należy również unikać spożywania owoców (oprócz jabłek i grejpfrutów). W takim wypadku zalecane będzie ograniczenie również produktów, które zawierają w sobie duże ilości konserwantów, sztucznych barwników czy cyklaminianiu sodu.
Podczas przyrządzania posiłków należy trzymać się zasady niełączenia węglowodanów z białkiem (mięso z ziemniakami/ryżem/kaszami) oraz tłuszczu z eglowodanami.
W momencie, gdy grzybica uderzyła po lekach, świadczy o to znacznym obniżeniu odporności. Warto byłoby zaopatrzyć się w probiotyki oraz cynk, jako dodatkowe wsparcie.
Mam nadzieję, że udzielona przeze mnie odpowiedź jest wystarczająca.
Pozdrawiam,
Mgr Olga Marzol
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla młodego mężczyzny pozwalająca przybrać na wadze – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiety po 2 ciążach – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są skuteczne sposoby na przytycie? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
5 produktów, którymi zatrujesz się pod namiotem
Sezon wakacyjny w pełni. Górskie wędrówki przeplat
WHO ostrzega. Każdego roku zabijają setki tysięcy ludzi
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego r
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności