Dzień dobry! Jak to jest z dietą przy refluksie przełyku? Medycyna praktyczna dla pacjentów podaje jadłospis, w którym zaleca pieczywo żytne,razowe, natomiast na Państwa stronie czytam że powyższego pieczywa należy unikać.Kogo słuchać??? Pozdrawiam.
Witam,
najbezpieczniejszy będzie chleb Graham lub pieczywo jasne, pieczywo żytnie jest dozwolone o ile pacjent je dobrze toleruje i nie występuja po nim dolegliwości. Ważne jest również unormowanie masy ciała zwłaszcza w obrębie jamy brzusznej.
Pozdrawiam serdecznie
Przy refluksie ograniczamy drażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej. Czyli pijemy pokarmy w pokojowej temperaturze, ograniczamy błonnik, czyli stosujemy WYŁĄCZNIE pieczywa czerstwe, białe, bez ziaren, owoce i warzywa bez skórki i pestek, wykluczamy otręby itp.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jabłka, pomidory i chleb w diecie refluksowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska