Witam,
najbezpieczniejszy będzie chleb Graham lub pieczywo jasne, pieczywo żytnie jest dozwolone o ile pacjent je dobrze toleruje i nie występuja po nim dolegliwości. Ważne jest również unormowanie masy ciała zwłaszcza w obrębie jamy brzusznej.
Pozdrawiam serdecznie
Przy refluksie ograniczamy drażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej. Czyli pijemy pokarmy w pokojowej temperaturze, ograniczamy błonnik, czyli stosujemy WYŁĄCZNIE pieczywa czerstwe, białe, bez ziaren, owoce i warzywa bez skórki i pestek, wykluczamy otręby itp.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jabłka, pomidory i chleb w diecie refluksowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Jak powstaje chleb tostowy? Oto dlaczego nie pleśnieje
Każdy z nas zna smak chleba tostowego, bo nie raz
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
Najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla. Dietetyk ma cenną wskazówkę
Dietetyk Jakub Woźniak w swoich nagraniach opublik