Dzień dobry,
najbogatszymi źródłami miedzi są: ryby, pełne ziarna zbóż, drożdże, sałata, orzechy, podroby (wątroba), czekolada (kakao) i grzyby. Tych z cała pewnością osoby cierpiące na chorobę Wilsona muszą unikać. Ponadto z powodu możliwości zwiększonego stężenia miedzi w wodzie pochodzącej z niektórych źródeł oraz systemów wodociągowych, wskazana jest ocena zawartości miedzi i ewentualna zmiana rodzaju spożywanej wody. Wskazana jest także eliminacja sprzętów kuchennych, które bezpośrednio stykają się z żywnością i zawierają w swojej konstrukcji elementy miedziane.
Mało miedzi jest w mleku, jabłkach, pomidorach, pomarańczach, jajkach, wędlinach, mięsie wołowym.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w chorobie nerek – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto i wyniki TSH u 21-latki – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Poziom TSH u dziecka kobiety chorej na Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Nadwaga, dieta a poziom TSH – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Celiakia a spożywanie nabiału bez laktozy – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk
Meteopatia - czym jest, przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie
Meteopatia (meteoropatia), choć nie jest ani choro