Dieta w chorobie Wilsona

jaka jest dokladna djeta w chorobie wilsona-to ze nie mozna miedzi to ,,ogół,, ale gdzie jest jej najwiecej?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Dzień dobry,

najbogatszymi źródłami miedzi są: ryby, pełne ziarna zbóż, drożdże, sałata, orzechy, podroby (wątroba), czekolada (kakao) i grzyby. Tych z cała pewnością osoby cierpiące na chorobę Wilsona muszą unikać. Ponadto z powodu możliwości zwiększonego stężenia miedzi w wodzie pochodzącej z niektórych źródeł oraz systemów wodociągowych, wskazana jest ocena zawartości miedzi i ewentualna zmiana rodzaju spożywanej wody. Wskazana jest także eliminacja sprzętów kuchennych, które bezpośrednio stykają się z żywnością i zawierają w swojej konstrukcji elementy miedziane.

Mało miedzi jest w mleku, jabłkach, pomidorach, pomarańczach, jajkach, wędlinach, mięsie wołowym.


Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty