Witam, zespół jelita drażliwego to bardzo złożona choroba, gdzie dieta powinna być na bieżąco modyfikowana w zależności od dolegliwości i towarzyszących objawów. Sama dieta nie jest prawdopodobnie powodem występowania choroby, ale może nasilać jej objawy.
Produkty, których należy bezwzględnie unikać to: napoje gazowane, mocna kawa i herbata, produkty mleczne, czekolada i kakao, pszenica, kukurydza, fasola i groch, kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, por, ogórek, soczewica, gruszki, śliwki, czereśnie, buraki, papryka, cebula, ryby, orzechy oraz potrawy obfitujące w tłuszcz. Jeśli chodzi o inne warzywa czy też owoce nie należy ich całkowicie eliminować, ale wybierać dojrzałe i raczej lekkostrawne jak: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, patison, kabaczek, sałata, pomidory bez skórki, banany, jabłka, jagodowe (przecierane).
Warto także pamiętać o wypijaniu 1,5-2 l dozwolonych płynów w ciągu dnia.
Należy być także pod stałą opieką lekarza. Pozdrawiam.
Witam,
Proszę na 2 tygodnie zastosować dietę eliminacjną - zrezgnować z glutenu, czyli z pszenicy, jęczmienia, żyta - kasza manna, kasza kuskus, pieczywo (wyjątek pieczywo bezglutenowe ze sklepu ze zdrową żywnoącią), makarony ale makarony bezglutenowe są dozwolone itp. Ponadto zrezygnuj z mleka, oraz przetworów mlecznch i innych, które w swoim składzie mają mleko w proszku. Czytaj dokładnie etykiety produktów.
Możesz jeść jogurty naturalne, kasza jaglana, ryż, kaszka kukurydziana jest wskazana
Na dwa tygodnie wprowadź do diety probiotki np. Lakcid - rano i wieczorem 1 ampułka. Ustabilizowanie flory bakteryjnej napewno pomoże. Pij wieczorem przed snem napar z lnu. Mielony (1 łyżka) zalej wrzącą wodą i gotuj 1-2 minuty. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jakie produkty powinno się spożywać na diecie bez pszenicy? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta