Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 2 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dlaczego ciągle brakuje mi żelaza?

Witam, od 2 lat borykam się z niedoborem żelaza. Lekarz rodzinny nie udziela mi żadnej pomocy :( Dodam, iż w ciągu tych 2 lat zmieniałam rodzinnego 4-krotnie z tego powodu. Ostatni lekarz jedynie zasugerował wizytę u ginekologa, laryngologa i usg jamy brzusznej. Wszystkie badania wyszły pozytywnie, a żelazo dalej na "dnie". Więc stanęło na tym, że rodzinny powiedział, że muszę łykać żelazo i nic innego nie zrobimy. Przez ostatnie 3 miesiące żelaza nie łykałam i w ostatni piątek poszłam zrobić wyniki. Bardzo proszę o interpretację tych, które odbiegają od normy. Bardzo chciałabym zajść w ciążę, ale nie chciałabym zrobić krzywdy dzidziusiowi złym stanem mojej krwi :( LIMFOCYTY: 50,00 (norma 20-45), HEMOGLOBINA: 10,3 (norma 12-18), HEMATOKRYT: 31,0 (norma 37-51), MCV 77,4 (norma 80-97), MCH 25,7 (norma 27-32), OB 10, ŻELAZO 10 (norma 40-160). Dodam, iż mam 29 lat. Coraz gorzej się czuję, mam potworne zawroty głowy, mroczki przed oczami. Z tego powodu przestałam ostatnio prowadzić auto. Zacznę łykać spowrotem żelazo, ale nawet przy regularnym łykaniu jego poziom wzrasta maks. do 35-40 przy normie (40-160). Bardzo proszę o radę, jaki lekarz mógłby mi pomoc :(

KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Przedstawione wyniki wskazują na niedokrwistość mikrocytarną niedobarwliwą. Częstą jej przyczyną - tak jak w Pani przypadku - jest niedobór żelaza. Leczeniem jest więc suplementacja tego pierwiastka.

Wskazane jest też jednak poszukiwanie przyczyny niedoboru żelaza, zwłaszcza, że leczenie jest nieefektywne. Może wynikać to z nieregularnego stosowania przez Panią leku. Dla oceny szans powodzenia leczenia preparatem doustnym, należy wykonać tzw. krzywą wchłaniania żelaza. Badanie polega na oznaczeniu żelaza na czczo, a następnie w określonych odstepach czasu po jego doustnym podaniu. W ten sposób można ocenić, czy jest ono prawidłowo wchłaniane z przewodu pokarmowego.

W przypadku zaburzeń wchłaniania stosuje się preparaty podawane pozajelitowo.

Jeśli nie ma możliwości wykonania diagnostyki niedokrwistości ambulatoryjnie, warto pomysleć o przeprowadzeniu jej w warunkach szpitalnych. Proszę pamiętać, że tylko zlokalizowanie rzeczywistej przyczyny, daje możliwość efektywnego leczenia.

Nieco podwyższony odsetek limfocytów nie jest niepokojący, jeśli stężenie wyrażone w liczbach bezwzględnych jest prawidłowe. Jeśli nie było wykonane, warto przy kolejnej kontroli morfologii krwi ocenić rozmaz metodą mikroskopową (ręczną).

Pozdrawiam

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy