Szanowna Pani,
jedną z przyczyn może być to, że była Pani zmuszana do jedzenia mięsa w dzieciństwie. Niechęć jedzenia mięsa mogła aktywizować wstręt (awersję), jest to emocja uwarunkowana biologicznie, na bazie warunkowania klasycznego (bodziec - reakcja) lub sprawczego (instrumentalne), organizm uwarunkowuje się na różne nieprzyjemne sytuacje (bodźce) określoną reakcją. Awersja do mięsa może być reakcją powodującą pozytywne konsekwencje, np. rodzice nie zmuszają dziecka do jedzenia tego produktu, triumf. Warunkowanie klasyczne uczy nas tego, co z czym współwystępuje, natomiast warunkowanie instrumentalne pozwala wyegzekwować - osiągnąć cel, uczymy się tego, co zrobić aby uzyskać zamierzony efekt. Organizm dąży do homeostazy, radzi sobie na różne sposoby.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyny wstrętu do mięsa – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak zmusić dziecko do jedzenia mięsa? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Wstręt do jedzenia: czy to zaburzenia odżywiania? – odpowiada Magdalena Pikulska
- Możliwość jedzenia wędlin w 7. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Wymioty po spożyciu białego mięsa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co mam robić z tym wstrętem do jedzenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak pomóc dziecku z jedzeniem przy cukrzycy typu 1? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Brak ryb, jaj i mięsa w diecie dwulatka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Karmienie piersią 6-miesięczne dziecko – odpowiada Lek. Iwa Dziedzic
- Dlaczego czuję wstręt do męskich genitaliów? – odpowiada Dr Mieczysław Bakun
artykuły
Brak smaku i węchu - jeden z głównych objawów koronawirusa. Jak radzą sobie osoby, które utraciły te zmysły?
"Nie byłem w stanie rozróżnić tego, co jadłem". "J
"Dopóki robię szpagat, jest ze mną dobrze"
O tym, że osteoporoza to cichy złodziej kości, pon
Przeszła na wegetarianizm. Twierdzi, że to przez koronawirusa
Brytyjka przeszła na dietę wegetariańską, ponieważ