Dzień dobry.
Spożywanie alkoholu powoduje wahania stężenia glukozy we krwi i może prowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia) nawet w ciągu 24h po spożyciu. Powodem jest blokowanie przez alkohol wydzielania glikogenu. Nie należy odbierać porannego niskiego pomiaru po spożyciu alkoholu jako korzystnego, ponieważ po spadku często występują niekontrolowane wzrosty glikemii np. po posiłkach. Spożywanie alkoholu może również podnosić poziom glukozy we krwi- reakcja zależy w dużej mierze od rodzaju trunku. Wypijanie obfitujących w węglowodany słodkich win, likierów, drinków na bazie słodkich napoi często skutkuje hiperglikemią (podniesieniem poziomu glukozy we krwi).
Pozdrawiam,
mgr Alicja Skubis
www.dietetykbliskociebie.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki jest powód zmniejszenia cukru po wypiciu piwa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dlaczego poziom cukru zwiększył się przez sen? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ alkoholu na poziom cukru – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Cukrzyca typu I a alkohol – odpowiada Lek. Marta Hat
- Niski poziom cukru i senność – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy niedocukrzenie może powodować tycie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Winogrona a poziom cukru we krwi – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaki jest prawidłowy poziom cukru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego mam takie dolegliwości? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Codzienne spożywanie soku z marchwi a poziom glukozy w krwi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)