Dlaczego wychodzi mi taki poziom cukru?

Dzień dobry. Mam 33 lata, 186 cm wzrostu, 96 kg. Od kilku miesięcy jestem na diecie. Od poniedziałku do piątku jem zdrowo i ćwiczę, a ostatni posiłek zjadam o godzinie 18. Mierzę regularnie cukier glukometrem, bo się boję cukrzycy. W sobotę rano, po całym tygodniu zdrowego jedzenia i ćwiczeń, mierzę cukier i wychodzi 95. W sobotę jem niezdrowo i dużo, a do tego piję alkohol. W niedzielę rano mierzę cukier i wychodzi 82. Dlaczego? Jak to działa? Pozdrawiam, Marcin
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Dzień dobry.



Spożywanie alkoholu powoduje wahania stężenia glukozy we krwi i może prowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia) nawet w ciągu 24h po spożyciu. Powodem jest blokowanie przez alkohol wydzielania glikogenu. Nie należy odbierać porannego niskiego pomiaru po spożyciu alkoholu jako korzystnego, ponieważ po spadku często występują niekontrolowane wzrosty glikemii np. po posiłkach. Spożywanie alkoholu może również podnosić poziom glukozy we krwi- reakcja zależy w dużej mierze od rodzaju trunku. Wypijanie obfitujących w węglowodany słodkich win, likierów, drinków na bazie słodkich napoi często skutkuje hiperglikemią (podniesieniem poziomu glukozy we krwi).



Pozdrawiam,

mgr Alicja Skubis

www.dietetykbliskociebie.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co może oznaczać taki poziom cukru?

Od kilku dni mierzę poziom cukru na czczo po przebudzeniu. Pomiary odpowiednio: pierwszego dnia 120-135 (po zupełnie nieprzespanej nocy, sporym stresie i trochę słodkiej kolacji), następnego 120 -125, potem ok. 100 -110 i w kolejne dni 90-100, zwykle około 95. Jednego dnia był nawet poziom 83, kiedy przed snem udałem się na 45 - minutowy spacer. Oczywiście po pierwszym dniu i pomiarze 120-135 od razu przeszedłem na dietę, zacząłem jeść śniadania (po 20 latach), kolację lekką (spóźniony obiad, ale jak na mnie niewielki) i najpóźniej o 18-19, w ciągu dnia bardzo umiarkowane posiłki (kanapka lub dwie co dwie trzy godziny). Zero słodyczy (wcześniej miesiącami jadłem bardzo dużo miodu plus nie unikałem słodyczy). Nieco więcej ruchu (spacer wieczorem, ale nie zawsze), bo w ciągu dnia nie mam go wcale. Wyniki ostatnie, te w normie, są zafałszowane chyba o tyle, że to nie jest mój normalny sposób odżywiania i funkcjonowania, jadłem kiedyś bardzo dużo, zwykle na noc i jeszcze "dopychałem" nierzadko czymś słodkim. Nie ruszałem się w tygodniu wcale, tylko w weekendy. Jak interpretować te wyniki? I jeszcze jedno, zaskakująca rzecz dla mnie: po przebudzeniu cukry są takie, jak podałem, ale po wstaniu z łóżka, krzątaninie itp. (bez jedzenia, najwyżej trochę wody) cukier po kwadransie czy po pół godzinie jest ...wyższy (np. rośnie do 105-120)? Czy nie powinien spadać? Czy to wieloletnie przyzwyczajenie organizmu, że nie dostawał posiłku, więc musiał sam podwyższyć sobie glukozę?
MĘŻCZYZNA, 48 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty