Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Po pierwsze należy pamiętać, że przyczyną migren w 40% jest głód, także należy jeść przynajmniej 3 posiłki dziennie. Jeśli chodzi o produkty, których należy unikać to należy do nich tzw. "bankietowe menu" określone przez Amerykańską Narodową Fundację Bólu Głowy. Do produktów tych należą: orzeszki, sery, czekolada, ryby i wędliny wędzone, wszelkie marynaty alkohol i kofeina. Produkty te powodują gwałtowny skurcz i następujący po nim bolesny rozkurcz naczyń krwionośnych w korze mózgowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty wywołują migreny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Rodzaj jedzenia a migrena – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Czy takie produkty mogą wywoływać migrenę? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Uczulenie, alergia? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Bóll głowy po zjedzeniu większej ilości cukru – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego cierpię na dramatyczne bóle głowy, które wiążę z błędami żywieniowymi? – odpowiada Dr n. med. Magdalena Nowaczewska
- Czy dieta jest naprawdę taka ważna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego osoby chorujące na PZT nie mogą jeść czekolady i kakao? – odpowiada Ewa Gonia
- Dieta niskofosforanowa – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Dieta dla kobiety po operacji serca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek