Ile kalorii ma avocado?

Witam! Od pewnego czasu rozpoczęłam spożywanie na śniadanie pasty z avocado przyrządzonej z cytryną, pieprzem oraz solą. Jest bardzo smaczna a także bardzo pożywna. Mam jednak pewne wątpliwości w związku z tym, gdyż wyczytałam, że avocado jest bardzo kaloryczne. Niestety na każdym portalu bądź stronie jaką otworzyłam podane są różne wartości kaloryczne i nie mam pewności ile kalorii zawiera 100g avocado i czy zjedzenie 2 kanapek z taką pastą nie jest zbyt kaloryczne jak na śniadanie. Proszę rozwiać moje wątpliwości i jeżeli robie żle to proszę o jakies podpowiedzi co powinnam zmienic Pozdrawiam
ponad rok temu

Witam serdecznie,

100g awokado ma średnio 160 kcal i 15g tłuszczu. W prównaniu z innymi owocami jest zatem wysokokaloryczne, co ma związek z wysoką zawartością tłuszczu. Są to wprawdzie zdrowe tłuszcze jedno- i  wielonienasycone, które korzystnie wpływają na serce, cerę, poziom cholsterolu we krwi oraz funkcjonowanie organizmu, ale je również trzeba spożywać w umiarkowanych ilościach. Jeśli taką pastą będziesz smarować kanapki cienką warstwą zamiast masła lub margaryny, to śniadanie nie będzie zbyt kaloryczne i nie przekroczysz dziennej zalecanej dawki energii, a będzie to ich doskonały i zdrowszy zamiennik.

Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,
Awokado rzeczywiście jest owocem o najwyższej kaloryczności, ponieważ w 100 g jest około 160 kcal. Zawiera on spore ilości tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz pozytywnie wpływający na nasze zdrowie – głównie kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi. Awokado można zastosować do sałatek oraz do smarowania pieczywa, a będzie tak samo smaczne jak z masłem (a nawet smaczniejsze), ale o wiele zdrowsze. Może Pani spokojnie robić pasy z awokado i zjadać na śniadanie, ale proszę wszystko
z umiarem. Jeżeli posmaruje Pani cienką warstwą pasty wspomniane dwie kanapki chleba to
z pewnością nie przyczyni się do wzrostu Pani wagi. Błąd jaki Pani popełnia do użycie soli. Sól bowiem powoduje zatrzymanie wody w organizmie i sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Proszę zastosować inne przyprawy a z soli zrezygnować. Jednocześnie musi Pani pamiętać, że dieta powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana.
Ponadto awokado jest doskonałym źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.
Stara się Pani kupować awokado dojrzałe. Niestety przeważnie jesteśmy zdani na twarde owoce, które muszą poleżeć w domu i dojrzeć. Aby przyspieszyć dojrzewanie owocu, można je włożyć
do papierowej torebki lub zawinąć w papier z jabłkiem albo bananem.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty