Ile kalorii ma avocado?

Witam! Od pewnego czasu rozpoczęłam spożywanie na śniadanie pasty z avocado przyrządzonej z cytryną, pieprzem oraz solą. Jest bardzo smaczna a także bardzo pożywna. Mam jednak pewne wątpliwości w związku z tym, gdyż wyczytałam, że avocado jest bardzo kaloryczne. Niestety na każdym portalu bądź stronie jaką otworzyłam podane są różne wartości kaloryczne i nie mam pewności ile kalorii zawiera 100g avocado i czy zjedzenie 2 kanapek z taką pastą nie jest zbyt kaloryczne jak na śniadanie. Proszę rozwiać moje wątpliwości i jeżeli robie żle to proszę o jakies podpowiedzi co powinnam zmienic Pozdrawiam
ponad rok temu

Witam serdecznie,

100g awokado ma średnio 160 kcal i 15g tłuszczu. W prównaniu z innymi owocami jest zatem wysokokaloryczne, co ma związek z wysoką zawartością tłuszczu. Są to wprawdzie zdrowe tłuszcze jedno- i  wielonienasycone, które korzystnie wpływają na serce, cerę, poziom cholsterolu we krwi oraz funkcjonowanie organizmu, ale je również trzeba spożywać w umiarkowanych ilościach. Jeśli taką pastą będziesz smarować kanapki cienką warstwą zamiast masła lub margaryny, to śniadanie nie będzie zbyt kaloryczne i nie przekroczysz dziennej zalecanej dawki energii, a będzie to ich doskonały i zdrowszy zamiennik.

Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,
Awokado rzeczywiście jest owocem o najwyższej kaloryczności, ponieważ w 100 g jest około 160 kcal. Zawiera on spore ilości tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz pozytywnie wpływający na nasze zdrowie – głównie kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi. Awokado można zastosować do sałatek oraz do smarowania pieczywa, a będzie tak samo smaczne jak z masłem (a nawet smaczniejsze), ale o wiele zdrowsze. Może Pani spokojnie robić pasy z awokado i zjadać na śniadanie, ale proszę wszystko
z umiarem. Jeżeli posmaruje Pani cienką warstwą pasty wspomniane dwie kanapki chleba to
z pewnością nie przyczyni się do wzrostu Pani wagi. Błąd jaki Pani popełnia do użycie soli. Sól bowiem powoduje zatrzymanie wody w organizmie i sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Proszę zastosować inne przyprawy a z soli zrezygnować. Jednocześnie musi Pani pamiętać, że dieta powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana.
Ponadto awokado jest doskonałym źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.
Stara się Pani kupować awokado dojrzałe. Niestety przeważnie jesteśmy zdani na twarde owoce, które muszą poleżeć w domu i dojrzeć. Aby przyspieszyć dojrzewanie owocu, można je włożyć
do papierowej torebki lub zawinąć w papier z jabłkiem albo bananem.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ile kalorii ma jabłko?

IWitam serdecznie mam takie pytanie Ile kalorii ma jabłko ? wszedzie jest inaczej ? Ja uwielbiam jabłka i jem ich sporo po kilka dziennie. Ostatnio trochę przytylam zwłaszcza na brzuchu. Zastosowalam diete uboga w tluszcze przestalam jesć kolację ale efekty są znikome. Często wieczorem kiedy chc mi się jeść to zamiast na przykład kanapki zjadam dwa albo trzy jabłka średniej wielkości. Lekarz ostatnio mi powiedział że jedzenie jabłek przed snem jest niewskazane ponieważ może zwiekszac to poziom glukozy we krwi a mam ją podwyższoną i że wcale to nie pomaga przy odchudzaniu. To co jam zrobić zrezygnować z moich ulubionych owoców?
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Kaloryczność jabłka jest uwarunkowana przede wszystkim jego masą i nieznacznie różni się pomiędzy poszczególnymi odmianami.
Duże jabłko o masie 180 g to ok 94 kcal, natomiast mniejsze (75g), mieszczące się w dłoni ma zaledwie 36 kcal.

0

Ilość kalorii na pewno będzie różniła w zależności od wielkości jabłka. Średniej wielkości jabłko, które ma 160 g ma 54 kcal. Pozdrawiam.

0

Witam, ilość kalorii w 1 jabłku może się różnić w zależności od jego wagi. 100 g jabłka to około 50 kcal. Jedno jabłko średniej wielkości to około 200 g bez ogryzka będzie to około 180 g, a więc około 90 kcal. Pozdrawiam.

0

Jabłka jak wszystkie owoce są pożądanym elementem diety wnoszącym do niej oprócz cukrów prostych także cały szereg wartościowych składników bioaktywnych, w tym witaminy, minerały, błonnik pokarmowy czy fitozwiązki z grupy polifenoli. Nie jest przesadne anglosaskie powiedzenie, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Według tabel wartości odżywczej IŻŻ jabłka mają średnio 46 kcal w 100 g części jadalnych (a więc 100 g obranego jabłka, bez ogryzka). Należy jednak pamiętać, że jest to wartość średnia, a parametr ten będzie się nieznacznie różnił w zależności od odmiany, dojrzałości czy też tego jak długo jabłko było przechowywane. Stąd też zapewne duże różnice w danych podawanych w różnych źródłach. Na kalorie w jabłku składają się w większości węglowodany, których zwartość w 100 g części jadalnych to 12,2 g, podczas gdy tłuszcze i białka wnoszą zaledwie po 0,4 g.
Warto podkreślić, że jabłka mogą stanowić wartościowy element diety redukcyjnej, jak i są one na liście owoców wskazanych u osób mających problem z tolerancją glukozy. Jednak aby mogły przyczynić się do lepszego odżywienia organizmu i ogólnej poprawy stanu zdrowia muszą być elementem prawidłowej i odpowiednio zbilansowanej diety, a nie stanowić zapychacz na wypadek wielkiego, wieczornego głodu. Nie zastąpią bowiem pełnowartościowego posiłku, szczególnie przy współistniejących problemach z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Biorąc pod uwagę informacje jakie przedstawiła Pani o swojej diecie (niska zawartość tłuszczu, brak kolacji) to nie tyle kalorie ze spożytych jabłek są problemem uniemożliwiającym redukcję masy ciała, ale raczej dieta nieprawidłowo zbilansowana i zaplanowana w swoim całokształcie. Odpowiednia dieta, umożliwiająca optymalne funkcjonowanie organizmu i redukcję masy ciała powinna być źródłem pełnowartościowego białka, odpowiednich tłuszczy, węglowodanów, a także powinna bazować na odpowiednim spożyciu warzyw i wartościowych produktów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty