Jak eliminować produkty z diety?

Dzień dobry. W badaniu nietolerancji pokarmowych wyszło kilkanaście produktów wywołujących różnoraką reakcję w moim organizmie. 2 miesiące temu rozpocząłem dietę eliminacyjną, w której odstawiłem wszystkie te produkty. Niestety dzisiaj zorientowałem się, że spożywany przeze mnie chleb, który miał być wyłącznie z mąki żytniej (na którą nie stwierdzono reakcji) zawierał m.in. mąkę pszenną, siemię lniane i płatki owsiane, na które moja próbka krwi wykazała silną lub bardzo silną reakcję. Czy to oznacza, że prowokację dotyczącą innych produktów muszę także odłożyć w czasie i rozpocząć wszystko na nowo? Dziękuję i pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty