Diety bardzo niskokaloryczne, czyli tzw. diety VLCD (very low calorie diets) powinny być stosowane wyłącznie pod nadzorem lekarza oraz dietetyka oraz tylko u osób z dużą nadwagą i zdrowych, nie cierpiących na żadną z chorób przewlekłych.
Przy stosowaniu tych diet konieczne jest podawanie suplementów witaminowo - mineralnych, ponieważ diety te nie pokrywają zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki. Inną negatywną cechą stosowania ubogokalorycznych diet jest pojawienie się tzw. efektu jo - jo. Jedzenie tak małych porcji pożywienia powoduje zmniejszenie przemiany materii. Można poprzez źle zbilansowaną dietę doprowadzić się do stanu, w którym spożywanie "zdrowych", racjonalnych posiłków może powodować tycie. Najlepsze tempo redukowania nadwagi wynosi 500 - 1000g w ciągu tygodnia - szybsze odchudzanie nie jest wskazane.
Aby utrzymać efekty diety należy zmienić swój styl życia, między innymi poprzez wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Według ekspertów, pół godziny ćwiczeń w ciągu doby pozwala na utrzymanie stałej masy ciała i zmniejszenie ryzyka chorób. Przez regularną aktywność zwiększasz również spalanie kalorii.
Po zakończeniu odchudzania i rozpoczęciu diety stabilizacyjnej, bardzo ważne jest stopniowe rozszerzanie diety. Każdy tydzień powinien dostarczać 100 kalorii więcej, aż dojdziemy do naszego dziennego zapotrzebowania.
Należy wprowadzać przede wszystkim węglowodany złożone, a więc pieczywo z pełnego przemiału - 1 kromkę, łyżkę kaszy gryczanej lub jęczmiennej, łyżkę ryżu brązowego, łyżkę razowego kus kus czy też porcję płatków owsianych np. z dodatkiem amarantusa.
Należy także stopniowo urozmaicać asortyment przyrządzanych posiłków. Warto sięgać po różnorodne warzywa - warzywo powinno się znaleźć w każdym posiłku!
Ważne jest również białko, które pomaga utrzymać efekty diety - przede wszystkim spożywaj chude twarogi, jogurty bez dodatku cukru, kefiry, maślanki oraz ryby, chude mięso, np. filety z piersi kurczaka i nieprzetworzone wędliny.
Pamiętaj, że w rybach znajdują się kwasy tłuszczowe, które pomagają nam chudnąć. Zwiększają także przemianę materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Polecam przede wszystkim łososia, makrelę, tuńczyka, śledzie i owoce morza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak bezpiecznie wyjść z diety 1200 kcal – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jak bezpiecznie wyjść z diety 500 kcal? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- w jaki sposób wyjść z diety i nie przytyć? – odpowiada Dr Agata Cezari
- Wychodzenie z drastycznej diety bez efektu jojo – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak uniknąć efektu jojo po diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co zrobić, aby przyspieszyć swój metabolizm i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak się odchudzać, aby uniknąć efektu jojo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak wrócić do dawnej kaloryczności posiłków? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dobra dieta: jak szybko i skutecznie schudnąć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak wyjść z diety kopenhaskiej? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
artykuły
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Zapotrzebowanie kaloryczne - czym jest i jak je obliczyć
Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, któr