Jak mam wyjść ze ''swojej diety''?

Otóż mam 15 lat, 162 cm, 55.5 kg wagi stosowałam przez ponad 2 tygodnie dietę własną czyli po obliczeniu wszystkiego co spożywałam wychodziło około 400-500 kcal, wiem że to nierozważne ale wchodziłam do niej stopniowo po Nowym roku zmieniłam swoje nawyki żywieniowe lecz ciągle było za dużo tego jedzenia więc niestety ograniczyłam się do takiej ilości spożywanych kalorii. I teraz jestem w kropce bo nie wiem jak mam z niej wyjść żeby nie było wielkiego JOJO, bo już mam dosyć tych liczenia kalorii i ciągłe martwienie się że jak zjem coś słodkiego to przytyje dlatego chciałabym prosić o pomoc. Dodam, że jestem aktywna fizycznie, codziennie ćwiczę serię brzuszków nożyc itd. oraz mam treningi 2-3 razy w tyg. Bardzo proszę o odpowiedź nie chcę zostać z tym sama ;(
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Diety bardzo niskokaloryczne, czyli tzw. diety VLCD (very low calorie diets) powinny być stosowane wyłącznie pod nadzorem lekarza oraz dietetyka oraz tylko u osób z dużą nadwagą i zdrowych, nie cierpiących na żadną z chorób przewlekłych.

Przy stosowaniu tych diet konieczne jest podawanie suplementów witaminowo - mineralnych, ponieważ diety te nie pokrywają zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki. Inną negatywną cechą stosowania ubogokalorycznych diet jest pojawienie się tzw. efektu jo - jo. Jedzenie tak małych porcji pożywienia powoduje zmniejszenie przemiany materii. Można poprzez źle zbilansowaną dietę doprowadzić się do stanu, w którym spożywanie "zdrowych", racjonalnych posiłków może powodować tycie. Najlepsze tempo redukowania nadwagi wynosi 500 - 1000g w ciągu tygodnia - szybsze odchudzanie nie jest wskazane.

Aby utrzymać efekty diety należy zmienić swój styl życia, między innymi poprzez wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Według ekspertów, pół godziny ćwiczeń w ciągu doby pozwala na utrzymanie stałej masy ciała i zmniejszenie ryzyka chorób. Przez regularną aktywność zwiększasz również spalanie kalorii.

Po zakończeniu odchudzania i rozpoczęciu diety stabilizacyjnej, bardzo ważne jest stopniowe rozszerzanie diety. Każdy tydzień powinien dostarczać 100 kalorii więcej, aż dojdziemy do naszego dziennego zapotrzebowania.

Należy wprowadzać przede wszystkim węglowodany złożone, a więc pieczywo z pełnego przemiału - 1 kromkę, łyżkę kaszy gryczanej lub jęczmiennej, łyżkę ryżu brązowego, łyżkę razowego kus kus czy też porcję płatków owsianych np. z dodatkiem amarantusa.

Należy także stopniowo urozmaicać asortyment przyrządzanych posiłków. Warto sięgać po różnorodne warzywa - warzywo powinno się znaleźć w każdym posiłku!

Ważne jest również białko, które pomaga utrzymać efekty diety - przede wszystkim spożywaj chude twarogi, jogurty bez dodatku cukru, kefiry, maślanki oraz ryby, chude mięso, np. filety z piersi kurczaka i nieprzetworzone wędliny.

Pamiętaj, że w rybach znajdują się kwasy tłuszczowe, które pomagają nam chudnąć. Zwiększają także przemianę materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Polecam przede wszystkim łososia, makrelę, tuńczyka, śledzie i owoce morza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak wyjść z diety i nie tyć przy tym?

Witam, mam 15 lat, 163 cm wzrostu. W ciągu ok. dwóch i pół miesiąca schudłam 7,5 kg. Z 61,5 kg doszłam do 53,5 kg. Przez ok. 2 miesiące stosowałam dietę 1200-1400 kcal. Osiągnęłam wagę 55 kg. Potem postanowiłam wyjść z diety, więc przez tydzień dostarczałam sobie ok. 1600 kcal. Jednak stwierdziłam, że jeszcze trochę chciałabym schudnąć i przeszłam na dietę 1000 kcal. Stosowałam ją przez tydzień, dzięki czemu schudłam kolejne 1,5 kg, osiągając teraźniejszą wagę, która bardzo mi odpowiada, przez co boję się przytyć nawet 1 kg. Bardzo proszę o fachową radę, jak wyjść z diety i nie tyć przy tym.
KOBIETA, 15 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Przed odchudzaniem Twoja masa ciała była prawidłowa, BMI bliskie 90 percentyla, ale nadal w normie. Stosowanie diet odchudzających w Twoim wieku, w okresie dojrzewania nie jest zalecane, szczególnie wtedy, gdy masa ciała jest prawidłowa.
Chudnięcie i ponowne przybieranie na wadze bardzo zaburzają metabolizm i spowalniają podstawową przemianę materii. Ponadto dieta 1000 kcal nie jest polecana dla zdrowych dzieci.
Obecnie powinnaś zrezygnować z diet i przejść na zdrowy tryb żywienia. Twoje BMI wynosi 20,18 i znajduje się na 50 percentylu.
Polecam zapoznanie się z artykułami:
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-dzieci-w-wieku-szkolnym
http://portal.abczdrowie.pl/sniadania-dla-dzieci
http://portal.abczdrowie.pl/drugie-sniadanie-dla-dzieci
http://portal.abczdrowie.pl/przepis-na-idealne-sniadanie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak skutecznie wyjść z diety niskokalorycznej?

Witam! Mam 21 lat 175 cm wzrostu i ważę rano na czczo 55,8 kg. W ostatnim czasie - przez ok. 3 miesiące schudłam z 66 kg. Jednakże mój problem polega na tym, że popełniłam największy błąd w życiu i zredukowałam zbyt drastycznie kaloryczność posiłków. Jadłam do 300 kcal dziennie. Widzę i wiem, jak złe i głupie było to posunięcie. Bardzo chcę z tym skończyć. Obecnie jestem na etapie zwiększania kaloryczności posiłków o ok. 100 kcal tygodniowo, dziś jem zaledwie do 550 kcal dziennie. Proszę jednak o radę jak powinno wyglądać wychodzenie z tego głupiego stanu? Jak zwiększać te kalorie (o ile i w jakim tempie), żeby jak najbardziej zniwelować pojawienie się bardzo wielkiego efektu jojo? Bardzo proszę o pomoc, bo naprawdę jestem już zmęczona zaistniałą sytuacja. Z góry serdecznie dziękuję.
21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

aktualnie ma Pani niedowagę (BMI wynosi 18). Z pewnością należy wrócić do zdrowego odżywiania i zapewnienia organizmowi odpowiedniej dawki kalorii, do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli zwiększy Pani już w tej chwili kaloryczność potraw do ok. 1500 - 2000 kcal, ale będą one pochodzić z potraw zdrowych - warzyw, chudego mięsa, drobiu, pełnoziarnistego makaronu, pieczywa, ryżu itp.., to efektu jojo nie powinno być. Oprócz tego polecam uprawianie sportu - 2-3 x w tygodniu po 30-35 min (pływanie, aerobik). Proszę rozłożyć posiłki na 4-5 dziennie (lepiej jeść małe porcje ale często).

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty