Jak mogę w tej sytuacji zrzucić parę kilogramów?

Witam, mam 170 cm i 80 kg ... Od 5 miesięcy mam zaostrzenie wrzodziejacego zapalenia jelita grubego i muszę unikać warzyw owoców nabiału no i ogólnie błonnika czy jasne pieczywo warzywa tylko gotowane owoc max 1 dziennie . Od czasu zachorowania przytyłam 7 kg .... Przy cukrzycy typu. 1 . Jak sobie poradzić bez warzyw błonnika aby zrzucić kg :( pomocy bo waga cały czas idzie w górę
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Przyczyną wzrostu masy ciała w Pani przypadku jest zbyt wysokie spożycie energii w stosunku do rzeczywistego całodziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Istotny błąd w tym aspekcie może wynikać z niewłaściwie obliczonej całkowitej przemiany materii, bądź nieprawidłowego oszacowania porcji poszczególnych produktów żywnościowych, które są spożywane w ciągu doby oraz w tygodniowym menu. Okazuje się bowiem, że mogą istnieć dość duże rozbieżności pomiędzy gramaturą kromki pieczywa, łyżki oliwy, łyżeczki masła czy sztuki świeżego owocu. Tygodniowa kumulacja dodatkowych kalorii wynikających z niedoszacowania adekwatnych porcji spożywanego jedzenia może prowadzić do zastoju w procesie odchudzania, bądź nawet wzrostu masy ciała. Ponadto kolejnym najczęstszym powodem jest niedostateczna ilość aktywności ruchowej w skali tygodnia, uwzględniająca zarówno zaplanowane ćwiczenia, jak i spontaniczną aktywność fizyczną niewynikającą z zorganizowanych ćwiczeń (np. sprzątanie, robienie zakupów, zmywanie naczyń, wchodzenie po schodach), a w konsekwencji stosunkowo mała ilość wydatkowanej energii przez organizm, co niewątpliwie utrudnia utrzymanie długotrwałego deficytu kalorycznego i tym samym redukcję zapasowej tkanki tłuszczowej. Ogólnie rzecz biorąc, w czasie nasilenia symptomów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego należy wybierać pieczywo jasne, ewentualnie graham, ryż biały długoziarnisty, drobne kasze (manna, gryczana krakowska, jęczmienna perłowa, jaglana), płatki (ryżowe, owsiane, pszenne w przypadku dobrej tolerancji). Podczas występowania biegunek należy zastosować się do ogólnych wytycznych diety łatwostrawnej z ograniczeniem spożycia błonnika pokarmowego, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnej i koniecznie trzeba obserwować uważnie indywidualne reakcje swojego organizmu w celu identyfikacji pokarmów, które ewentualnie nasilają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty