Odżywiiać sie normalnie, unikająć słodyczy i produktów przetworzonych oraz używek, alkoholu i tytoniu. Nie zażywać leków o ile nie ma do tego wskazań, i zawsze po konsultacji z lekarzem.
Witam,
Droga Mamo,leków nie bierz na własną rękę, tylko po konsultacji z lekarzem ginekologiem.
Podstawowe zasady żywienia w czasie ciąży
Jedz urozmaicone posiłki, należące do wszystkich grup w piramidzie żywieniowej, a co za tym idzie: mięso, mleko, pieczywo, świeże owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste.
Staraj się wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie, z czego większą część niech stanowi woda.
Słodycze w ciąży Słodycze w ciąży Nawet jeśli masz nieprzepartą chęć na słodycze, powstrzymaj się...
Jedz więcej, ale dla dwojga, a nie za dwoje. Kobieta o właściwej masie ciała powinna zjadać o 300 kalorii więcej niż przed ciążą. Przybieraj na wadze. Kobieta pod koniec ciąży powinna ważyć 11-15 kg więcej niż przed ciążą. Przy czym, jeśli masz nadwagę, staraj się, by wzrost wagi był mniej więcej od 7 do 11 kg, a jeśli przed ciążą miałaś niedowagę, to 11-18 kg.
Dbaj o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia i żelaza. Zalecana w ciąży dzienna dawka wapnia (głównie nabiał) to 1200 mg, zaś żelaza 30 mg, a przy intensywnej budowie dawka zwiększa się do 60-100 mg (chude mięso, jajka, warzywa strączkowe, płatki owsiane, suszone owoce, nasiona dyni).
Jedz często, ale w małych ilościach, a wtedy Twoje dziecko i Ty będziecie mieli stały dopływ substancji odżywczych (ser, orzechy, owoce).
Używaj niewielkich ilości soli (tylko do smaku), ponadto, uzupełniaj dietę odpowiednią ilością błonnika i wody, by zapobiegać tak częstym w ciąży zaparciom.
Jedz ryby morskie, które są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz jodu, jakże niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Pamiętaj o produktach zbożowych, takich jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż oraz ziemniaki, gdyż to wszystko jest źródłem węglowodanów złożonych, które podnoszą poziom glukozy we krwi, dostarczając energię potrzebną do wzrostu maluszka oraz błonnika, który skutecznie reguluje procesy trawienne.
Jedz owoce (650 g dziennie) i warzywa (500 g dziennie). Są one źródłem wielu witamin, minerałów i błonnika, witaminy C zwiększającej odporność, kwasu foliowego, beta-karotenu, który dba o prawidłowy wzrost płodu i jego wzrok, potas, obniżający ciśnienie krwi i zapobiegający obrzękom oraz błonnik zawarty głównie w surowych warzywach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak się prawidłowo odżywiać w czasie ciąży? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak zwiększyć poziom błonnika w diecie? – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Odżywianie na przybór masy u 24-latka – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Chcę zdrowo się odżywiać - jakie zasady stosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile jeść, aby utrzymać wagę po zrzuceniu 15 kg? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy odżywiam się prawidłowo? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co jeść i ile ćwiczyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Właściwa dieta: jak powinien wyglądać jadłospis dziewczyny w wieku 15 lat? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Jak się odżywiać żeby schudnąć? – odpowiada Agnieszka Kuczewska