WItam, to trudny problem.
Nie chciałbym tutaj straszyć ale może wyglądać to na uzależnienie
1,5 l piwa do 3 litrów może na to wskazywać. Nie wiem w jakim kraju Pani mieszka, ale w większości są poradnie antylakoholowe i grupy wsparcia. Naturalnie mąż musi chcieć. Jeżeli ani nie chce poddać się
kuracji czy iść do psychologa ( można tepżpo polsku przez Skypa)
To niech się Pan zastanowi czy ten związek ma sens szczególnie
ze względu na Pani zdrowie psychiczne.
Z drugiej stron zachowanie męża może mieć przyczynę w dręczącej go chorobie.
Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*). W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Poza tym w piwie też jest gluten więc picie piwa
jest zabronione ( poza piwem z gryki ryżu i bez słodu jęczmiennego)
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bóle brzucha i celiaklia w dzieciństwie – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Celiakia przy trzeciej ciąży – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy rodzina osoby z wykrytą celiakią powinny poddać się kontrolnym badaniom? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak leczyć celiakię? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy dziecko na diecie bezglutenowej może jeść kurczaka? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa