Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Proces tycia jest bardzo złożony i uzależniony od indywidualnych predyspozycji. Nie da się zatem określić odgórnych bardzo dobrych wytycznych odnośnie tego kiedy się zaczyna i jak przebiega w ramach uniwersalnego modelu dla wszystkich ludzi. Generalnie odkłdanie tkanki tłuszczowej zaczyna się wtedy kiedy ilość dostarczonej do organizmu energii jest większa niż ilość energii zużytej przez organizm. Z tego punktu widzenia znaczenie będzie miała każda dodatkowa kaloria. Nie da się łatwo określić kiedy powstaje ten nadmiar. Po pierwsze dla tego, że w zależności od tego jak działa nasz przewód pokarmowy teoretycznie zjedzona energia nie jest równa dostarczonej (tzn. jeżeli część tego co powinno zostać strawione i wchłonięte zostanie wydalone z kałem to o tyle mniej w stosunku do tego co wynika z tabel wartości odżywczej dostarczyliśmy energii). Po drugie określenie dokładne zużycia energii jest praktycznie niemożliwe, jest także różne w zależności od dnia. Jeżeli nawet wszystkie warunki i aktywność jest identyczna to kilka stopni różnicy w temperaturze na zewnątrz już może spowodować, że zużyjemy o kilka kalorii więcej dla utrzymania stałej temperatury ciała. Podane w internecie ilości są przyjętymi w ramach tego jaka musi być nadwyżka kaloryczna aby przytyć w sposób zauważalny 1 kg (bo jeżeli mamy tylko 200 kcal nadwyżki energetycznej nie zauważymy tego na wadze). Wartości te różnią się dla poszczególnych ludzi. Jeżeli przy normalnym odżywianiu utrzymuje Pani stałą masę ciała to jedzenie dodatkowych posiłków może się w konsekwencji przyczynić do wytworzenia tkanki tłuszczowej w sposób zauważalny. Przy czym o ile nie zacznie Pani spożywać więcej codziennie to proces ten będzie długotrwały i może być zrównoważony przez dodatkowy wysiłek fizyczny (np. spacer po kebaba).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy lody naprawdę można jeść bez wyrzutów sumienia? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zmieniłam nawyki żywieniowe, ćwiczę a ostatnio tyję - dlaczego? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Nie mogę pohamować głodu: jak pozbyć się zbędnych kilogramów? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Regularne tycie u 43-letniej kobiety – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Dlaczego zamiast chudnąć, tyje? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zjedzenie kalorycznych posiłków i brak zwiększenia masy ciała – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Tycie w zastraszającym tempie – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak sprawdzić, co powoduje moje tycie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie choroby mogą powodować tycie pomimo zdrowego odżywiania? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pozbyć się napadów jedzenia? Pomocy! – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
artykuły
Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko?
Łączenie napojów słodzonych cukrem z posiłkiem o w
Tkanka tłuszczowa - rodzaje i funkcje. Jak walczyć z jej nadmiarem?
Tkanka tłuszczowa kojarzy się przede wszystkim z n
Adipocyty - charakterystyka, działanie, wpływ na zdrowie
Adipocyty to po prostu komórki tłuszczowe, obecne