Proces tycia jest bardzo złożony i uzależniony od indywidualnych predyspozycji. Nie da się zatem określić odgórnych bardzo dobrych wytycznych odnośnie tego kiedy się zaczyna i jak przebiega w ramach uniwersalnego modelu dla wszystkich ludzi. Generalnie odkłdanie tkanki tłuszczowej zaczyna się wtedy kiedy ilość dostarczonej do organizmu energii jest większa niż ilość energii zużytej przez organizm. Z tego punktu widzenia znaczenie będzie miała każda dodatkowa kaloria. Nie da się łatwo określić kiedy powstaje ten nadmiar. Po pierwsze dla tego, że w zależności od tego jak działa nasz przewód pokarmowy teoretycznie zjedzona energia nie jest równa dostarczonej (tzn. jeżeli część tego co powinno zostać strawione i wchłonięte zostanie wydalone z kałem to o tyle mniej w stosunku do tego co wynika z tabel wartości odżywczej dostarczyliśmy energii). Po drugie określenie dokładne zużycia energii jest praktycznie niemożliwe, jest także różne w zależności od dnia. Jeżeli nawet wszystkie warunki i aktywność jest identyczna to kilka stopni różnicy w temperaturze na zewnątrz już może spowodować, że zużyjemy o kilka kalorii więcej dla utrzymania stałej temperatury ciała. Podane w internecie ilości są przyjętymi w ramach tego jaka musi być nadwyżka kaloryczna aby przytyć w sposób zauważalny 1 kg (bo jeżeli mamy tylko 200 kcal nadwyżki energetycznej nie zauważymy tego na wadze). Wartości te różnią się dla poszczególnych ludzi. Jeżeli przy normalnym odżywianiu utrzymuje Pani stałą masę ciała to jedzenie dodatkowych posiłków może się w konsekwencji przyczynić do wytworzenia tkanki tłuszczowej w sposób zauważalny. Przy czym o ile nie zacznie Pani spożywać więcej codziennie to proces ten będzie długotrwały i może być zrównoważony przez dodatkowy wysiłek fizyczny (np. spacer po kebaba).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy istnieją produkty z kaloriami ujemnymi? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Zapotrzebowanie na kalorie a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy możliwy jest wzrost wagi bez tycia? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Od jakiej nadwyżki kalorycznej się tyje? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy każde jedzenie powoduje odkładanie się w tkance tłuszczowej? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy proces gojenia rany przebiega pomyślnie? – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
- Jak sprawdzić, co powoduje moje tycie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy moje wyniki wskazują na niedowagę? – odpowiada Mgr Dorota Pawlik
- Jak ćwiczyć aby usunąć otyłość olbrzymią? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Szkodliwość cukru obecnego w owocach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Zapotrzebowanie kaloryczne - czym jest i jak je obliczyć
Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, któr
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w