Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Nie istniej pojęcie kalorii ujemnych. Ale często określenie „kalorie ujemne” jest używane wtedy, gdy gdy dany produkt w teorii "zawiera mniej kalorii", niż potrzebnych jest na wszystkie procesy związane z jego strawieniem, metabolizmem i wydaleniem.
Mówi się o arbuzie, melonie czy selerze naciowym, grejpfrutach, zielonych warzywach np. ogórkach, a szczególnie zielonych warzywach liściastych...
Fakty są jednak takie, że wszystkie produkty (no może oprócz czystej wody) mają określoną liczbę kalorii, z których w czasie jedzenia i trawienia spalamy tylko część - maksymalnie 20-30 proc.
Witam Panią,
produkty same w sobie nie mogą mięć "kalorii ujemnych" jednak np. woda, charakteryzująca się zerową kalorycznością, im będzie bardziej schłodzona, czy wręcz zamrożona to organizm, aby ją ogrzać do właściwej dla ustroju temperatury, będzie musiał zużyć określoną liczbę kalorii. Czyli, ogólny bilans energetyczny będzie ujemny. Dlatego sorbety owocowe własnej produkcji np truskawkowe, oczywiście bez dodatkowego cukru, są ciekawą, niskokaloryczną alternatywą, dla tradycyjnych lodów w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.
Więcej w temacie przeczytasz na stronie:
http://www.wszelaki.fitdietetyk.pl/moja-poradnia/o-mnie/
Pozdrawiam
Robert Wszelaki
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy produkty light są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Produkty, które zastąpią mleko w 13. tygodniu ciąży – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Produkty przyspieszające odchudzanie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Wynik ANA1 ujemny metodą immmumofluorescencji pośredniej – odpowiada Dr Jolanta Nagadowska
- Jakie produkty zwiększają lub zmniejszają apetyt? – odpowiada Kamila Ziemann
- Sztuczne aromaty a smak pożywienia – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie produkty wchodzą w skład diety niskowęglanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
"Wody smakowe" - tego na pewno o nich nie wiedziałeś
Woda to nieodłączny element zdrowej diety, dlatego
Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko?
Łączenie napojów słodzonych cukrem z posiłkiem o w
Dieta SIRT - zasady, efekty, przykładowe posiłki, przeciwwskazania
Dieta SIRT cieszy się sporym zainteresowaniem wśró