Witam!

Tycie jest spowodowane najczęściej błędami żywieniowymi oraz nadpodażą energii w diecie.

W teorii wygląda, to w następujący sposób:
- spożycie dodatkowych 7000 kcal (np. przez tydzień) do ilości kalorii ustalonej zgodnie z całkowitą przemianą materii, powoduje wzrost masy ciała o 1 kg.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

W jaki sposób wyznaczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Jak najdokładniej wyznaczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne? Jestem dziewczyną, mam 20 lat, 170 cm wzrostu, ważę 55 kg (chciałabym utrzymać tę wagę). Ćwiczę raz w tygodniu, w ramach zajęć wychowania fizycznego na uczelni, staram się spacerować codziennie przynajmniej 2-3 km. Poza tym spędzam czas głównie w domu, ucząc się.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

W internecie znajdzie Pani wiele dostępnych kalkulatorów wyliczających indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz zapotrzebowanie na białko, tłuszcz i węglowodany. Wystarczy wprowadzić swój wiek, płeć, wzrost i wagę oraz stopień aktywności fizycznej a resztę obliczeń wykona system.
Musi jednak Pani odróżniać dwa pojęcia BMR- podstawowa przemiana materii, jest ilością energii w kaloriach potrzebną w trakcie całodobowego odpoczynku w celu zapewnienia podstawowych czynności życiowych takich jak akcja serca, oddychanie, trawienie zaś AMR - czynna przemiana materii, pozwala kontrolować liczbę kalorii, jaką organizm potrzebuje w zależności od wysiłku fizycznego i stylu życia. Aby utrzymać stała masę ciała powinna Pani dostarczać tyle kcal na ile wskazuje czynna przemiana materii.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam,
Aby utrzymać aktualną wagę powinna Pani przy swojej aktywności fizycznej dostarczać dziennie 1960 kcal, czyli na poziomie Pani zapotrzebowania zależnego od wieku, wzrostu, wagi i aktualnej aktywności fizycznej.Przyjmować ok 2 l wody dziennie. Zapotrzebowanie jest wypadkową Pani podstawowej przemiany materii oraz współczynnika aktywności fizycznej. Szczegółowych informacji może Pani dostarczyć pomiar składu ciała w najbliższym gabinecie dietetycznym, dzięki któremu dowie się Pani jaka jest zawartość mięśni, tkanki tłuszczowej oraz wody. Przy prawidłowym odżywianiu masa mięśni nie powinna spadać.
Pozdrawiam,
Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jaką dietę stosować, żeby nie tyć?

jaka diete stosować ,żeby nie tyć ? jakie posiłki stosować zatem,żeby schudnąć ??
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać dzienne zapotrzebowanie energetyczne. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty