Witam,
Ułożenie jadłospisu wymaga przeprowadzenia szczegółowego wywiadu żywieniowo-zdrowotnego. Ma on na celu przeanalizowanie codziennego jadłospisu, ustalenia przyczyn nieprawidłowej masy ciała, wykazanie błędów żywieniowych i co najważniejsze poznanie dolegliwości czy też schorzeń, na które dana osoba cierpi. Z mojej strony mogę jedynie nadmienić jakie powinny być zalecenia żywieniowe w przypadku choroby wrzodowej, a także inne dodatkowe pozwalające na zwiększenie masy ciała. Jednak radzę udać się do poradni dietetycznej, gdzie specjalista wyjaśni szczegółowo oraz nauczy Pana po jakie produkty sięgać, czego unikać i jaki styl życia prowadzić.
Przy chorobie wrzodowej zaleca się, aby dieta była łatwostrawna i ograniczała spożywanie substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta powinna zawierać potrawy, które Pan lubi, jednak z wyeliminowaniem tych zbyt ciężkostrawnych (np. smażonych) i pikantnych. Posiłki powinny być również spożywane w niewielkich ilościach, zbyt obfite sprzyjają zaostrzeniu objawów. Należy jeść bez pośpiechu, ponieważ to również odgrywa znaczącą rolę w chorobie wrzodowej. Podsumowując należy jeść posiłki często (4-5 POSIŁKÓW), o małej objętości, powoli i o temperaturze umiarkowanej (nie mogą być za gorące).
Należy dbać o odpowiedni podaż:
• Produktów bogatych w białko: mleko, delikatne twarogi, jaja, mięso, drób i ryby.
• Tłuszczów, które wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu oraz opóźniają opróżnianie żołądka i zwalniają motorykę, co jest w przypadku tej diety zjawiskiem korzystnym. Zaleca się tłuszcze łatwostrawne, jak: tłuszcz mleka, śmietanka niskoprocentowa, masło oraz tłuszcze roślinne.
Należy ograniczyć:
• Błonnik pokarmowy, a więc razowe pieczywo, grube kasze, surowe warzywa i owoce, ze względu na drażniące działanie na błonę śluzową żołądka.
• Produkty wzdymające oraz trudnostrawne. Pomijane są również: alkohol, mocna kawa i herbata oraz zupy i sosy na wywarach mięsnych, a także ostre przyprawy ze względu na wzmaganie wydzielania soku żołądkowego.
Zaleca się:
• produkty świeże, dojrzałe, możliwie jak najwyższych gatunków,
• łagodne przyprawy,
• produkty gotowane, gotowane na parze, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie,
• produkty chude,
• używanie tłuszczów roślinnych, masło, oleje,
• sosy naturalne, bez zasmażek, zagęszczane mąką i śmietaną lub mąką i mlekiem,
• zupy na wywarach warzywnych,
• owoce i warzywa spożywane gotowane i rozdrabniane,
• rozcieńczane soki.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna