Jak rozpisać samodzielnie dietę?

Jak rozpisac diete ??
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam, Jeśli chcemy rozpisać prawidłowo dietę należy przede wszystkim obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Jest to punkt wyjściowy do każdej diety. W zależności jaka ma być to dieta (np. odchudzająca, na przytycie, zbilansowana-zdrowa, specjalistyczna chorobowa) dzielimy liczbę kalorii na poszczególne składniki odżywcze - białka, tłuszcze, węglowodany. Przykładowo (20-25 % udziału białek, 25-30 % udziału tłuszczy, 50 % udziału węglowodanów). Obliczona w ten sposób liczba kalorii na B, T, W posłuży nam do policzenia ich liczby w gramach. Należy pamiętać, że 1 g B to 4 kcal, 1 g T to 9 kcal, i 1 g W to 4 kcal. Teraz kiedy, już wiemy jakie jest zapotrzebowanie organizmu na ww. składniki odżywcze, należy przygotować dietę, aczkolwiek ręczne jej liczenie jest b. pracochłonne. Pozdrawiam Monika P-S

0

Witam serdecznie,

Najlepiej w tym celu skorzystać z porady specjalisty i umówić się na konsultację dietetyczną. Należałoby wykonać pomiary wagi, tkanki tłuszczowej, wody metabolicznej oraz masy mięśniowej. Powinna Pani znać również swoje zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu dnia i tu należałoby wziąć pod uwagę Pani wiek, obecną wagę, wzrost i aktywność fizyczną, styl życia. Dysponując takimi informacjami można przewidzieć Pani podstawową i czynną przemianę materii i na tej podstawie ułożyć dietę o odpowiedniej kcal.

Dieta powinna być również odpowiednio zbilansowana. Musi zawierać odpowiedni stosunek składników odżywczych - białka/węglowodanów/tłuszczy.

Jeżeli zdecydowałaby się Pani na samodzielne układanie jadłospisu(jednak nie polecam) przestrzega Pani podstawowych zasad: należy zadbać o regularność posiłków. Należy jeść 5posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Należy pić 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia. Powinna Pani również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.
Koniecznie uwzględni Pani również swoje zapotrzebowanie kaloryczne biorąc pod uwagę czynniki na nie wpływające o których wspomniałam.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Witam, bez znajomości zasad dietetyki, dietoprofilaktyki, dietoterapii, fizjologii żywienia i zasad zdrowego żywienia jest nie niemożliwe. W tym celu kształci się dietetyków dyplomowanych, by profesjonalnie zajmowali się układaniem diet.

W celu ustalenia indywidualnej diety zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty