Witam
Proces utraty masy ciała, aby był skuteczny i zdrowy, musi przebiegać stopniowo. Warto więc dbać o regularność aktywności fizycznej, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i uzbroić się w cierpliwość.
W kwestii diety należy:
1) Spożywać codziennie 5 mniejszych posiłków, zamiast 3 obfitych - to wpłynie na regulację metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu pomiędzy posiłkami, a tym samym zapobiegnie podjadaniu.
2) Wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w składniki mineralne i błonnik - pieczywo z pełnego ziarna, mąkę razową, kasze, brązowy ryż, makaron razowy, płatki żytnie i owsiane, otręby
3) jako źródło białka spożywać ryby, mleko i produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu, a unikać kalorycznych serów żółtych, tłustych deserów mlecznych itp.
4) Unikać dań typu fast food oferowanych w barach szybkiej obsługi
5) Nie spożywać słodyczy i słonych,kalorycznych przekąsek, a zastąpić je warzywami i owocami, najlepiej w świeżej postaci
6) Przygotowywać dania poprzez gotowanie na parze i w wodzie oraz pieczenie w folii, a unikać smażenia (zwłaszcza na głębokim tłuszczu)
Procentowy rozkład energii na posiłki powinien być zbliżony do poniższego:
śniadanie 25%
2 śniadanie 15%
obiad 30%
podwieczorek 10%
kolacja 20%
pozdrawiam
Witam. Tendencji do tycia niestety nie da się pozbyć. Należy przestrzegać zbilansowanej diety - ale nie restrykcyjnej diety odchudzającej która znudzi się po tygodniu i jedyne co pozwoli osiągnąć, to efekt jo-jo. Bieganie to dobry sposób na zmniejszenie tłuszczowej masy ciała, ale nie polecam się przetrenowywać, bo to wcale nie pomaga a wręcz szkodzi. Ćwiczenie brzuszków natomiast nie spala tkanki tłuszczowej, ale przede wszystkim wzmacnia mięśnie i w dłuższym okresie czasu może zwiększyć ich masę - pod warunkiem prawidłowego wykonywania ćwiczenia.
Jeśli chodzi o samą dietę nie ma jednej, sprawdzonej recepty dla wszystkich, a bez dokładnych informacji o stanie zdrowia, stylu życia i składzie ciała - dietetyk nie może ustalić konkretnych wytycznych jakościowych a zwłaszcza ilościowych. To co na pewno mogę polecić, to regularne posiłki co 3-4 godziny (3 główne posiłki i 2-3 małe przegryzki, np owoc, garść orzechów czy jogurt). Ważne jest oczywiście spożywanie dużej ilości płynów bezkalorycznych, unikanie słodyczy, fast foodów oraz słonych przekąsek i smażonego jedzenia. Do każdego posiłku należy spożyć warzywo, lub (rzadziej) owoc Poza tym należy urozmaicać jedzenie i sięgać po różne grupy produktów - chude mięso, nabiał, ryby, owoce, warzywa, zboża a także orzechy, nasiona i tłuszcze roślinne. Jeżeli potrzebujesz bardziej szczegółowej porady lub ułożenia menu, powinnaś odwiedzić dietetyka, który po dokładnym wywiadzie stworzy propozycje indywidualnie dla Ciebie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie bez efektu jojo u nastolatki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i ćwiczenia na odchudzanie dla 13-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Na jaką dietę muszę przejść? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Prawidłowa waga dla 12-latka o wzroście 156 cm – odpowiada Roma Wojtewicz
- Prawidłowa dieta dla 13-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak szybko zrzucić kilka kilogramów? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Pogłębiająca się nadwaga u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i wysiłek fizyczny przy nadwadze u nastolatki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć z twarzy i ud? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odchudzanie z brzucha u młodej mamy – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
"Zdrowe odżywianie staje się modne". Zaskakujące wyniki badań
Jakie są nawyki żywieniowe młodych Polaków? Odpowi
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst