Jak się odżywiać przy cukrzycy?

Dzień dobry, choruję na cukrzycę typu 1 od kilku lat. Ostatnio zmieniłam diabetologa, który diametralnie zmienił sposób mojego leczenia, powiedział np. że nie ma zasadniczej różnicy między jedzeniem produktów z pełnego ziarna a tych oczyszczonych. Równie dziwne wydaje mi się, że zjedzenia jabłka będzie powodowało podobny wyrzut insuliny, co zjedzenia banana lub winogron. Ponoć już w jamie ustnej następuje rozkład wszystkich cukrów do glukozy. Czy mogłabym prosić o opinię, czy słusznie mam wątpliwości co do tych twierdzeń?
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
oczywiście, że słuszne są Pani wątpliwości. nie chciałabym negować lekarza ale nie zgodzę się z nim. Produkty z pełnego ziarna mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż te z maki pszennej, podobnie jak jabłko od banana.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty