Jak stosować dietę niskopurynową?

DIETA NISKOPURYNOWA A ŻELAZO Witam, moja mama (lat 57) cierpi na dnę moczanową, w związku z czym jest na diecie niskopurynowej. Ze względu na dietę mama musi ograniczać spożycie czerwonego mięsa, a także roślin strączkowych, które zawierają najwięcej żelaza. W ostatnim czasie lekarz stwierdził u mamy niedotlenienie mózgu. Z tego co udało mi się przeczytać na Internecie dieta bogata w żelazo pomaga w dotlenieniu mózgu. Czy da się jakoś połączyć te dwie diety, tak aby zawierały wystarczająco dużo żelaza A zarazem niską zawartość puryn?
KOBIETA, 57 LAT ponad rok temu

Witam. Jeżeli chodzi o rośliny strączkowe - to owszem, zawierają puryny - jednak ich spożycie w jednym z badań nie było powiązane ze wzrostem stężenia kwasu moczowego we krwi. Ponadto źródłem żelaza może być chociażby pieczywo pełnoziarniste, buraki, dynia. Warto zadbać też o odpowiednie wchłanianie żelaza pochodzącego z diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty