Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Witam

Nie wiem z jaką choroba zmaga/ł się Pani chłopak i czy w związku z tym nie wymaga on specjalnego postępowania dietetycznego np. czy nie ma konieczności wyeliminowania lub ograniczenia spożycia pewnych produktów.
Podaję zatem kilka ogólnych zasad pomocnych w zwiększeniu masy ciała u osób zdrowych:

  1. Spożywaj 5-6 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach 2-3 godzinnych.
  2. Do co najmniej 4 z tych posiłków dokładaj produkty zbożowe (pieczywo, płatki, kasze makarony, ryż lub potrawy z mąki)
  3. Codziennie zjadaj kilka porcji pełnowartościowego białka  (ryby, jaja, drób, mięso lub wędlina)
  4. Zjadaj minimum 1-2 porcje nabiału dziennie.
  5. Pamiętaj o owocach i warzywach, aby dieta była bogata nie tylko w kalorie , ale również w składniki odżywcze.
  6. Spożywaj tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek lub inne oleje. Możesz dodawać je do sałatek, zup i innych potraw.
  7. Jedz ziarna zbóż (słonecznik, dynia, sezam itp.) i orzechy – są kaloryczne a nie zwiększają znacząco objętości posiłku. Można dodawać je do kanapek, sałatek , deserów lub traktować jako samodzielną przekąskę.
  8. Pij soki owocowe i warzywne.

Zalecana ilość kalorii w takiej diecie powinna być dobrana indywidualnie, ale musi wynosić ok. 3000-4500kcal. Jeżeli pomimo stosowania tych zasad waga nadal będzie spadać  koniecznie należy udać się do lekarza w celu ustalenia przyczyny.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty