Jak ułożyć zbilansowany jadłospis?

Bardzo proszę o przykład zbilansowanej diety odchudzającej oraz rozkład kaloryczny na poszczególne posiłki mam 28 lat, 170 cm wzrostu 58 kg. Jak układać zbilansowany jadłospis? pozdrawiam
28 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
W celu opracowania zindywidualizowanego programu żywieniowego proponuję zgłosić się na wizytę do dietetyka - przeprowadzi on szczegółowy wywiad żywieniowy, który umożliwi uzyskanie wszelkich niezbędnych informacji pozwalających na stworzenie zbilansowanego jadłospisu.
Trudno określić, w oparciu o przedstawione dane, dokładne zapotrzebowanie energetyczne - brakuje w nich informacji o płci i stopnia aktywności fizycznej, niezbędnych do obliczenia całkowitego zapotrzebowania energetycznego od którego odejmuje się ustalony deficyt energetyczny, pozwalający na stopniową utratę masy ciała.
W kwestii procentowego rozkładu energii na posiłki, najczęściej proponowanym jest poniższy:
śniadanie 25%
2 śniadanie 15%
obiad 30%
podwieczorek 10%
kolacja 20%

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty