Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Wg podanych danych wg zapotrzebowania energetycznego, przy takim wysiłku wychodzi ok 2100 kcal na dzień. Prawidłowy rozkład dzienny powinien wyglądać 158g białka (630kcal), 210g węglowodanów (840kcal), 70g tłuszczów (630kcal)
Na śniadanie zasób energetyczny powinien wynosić 25% czyli 525 kcal, II śniadanie 12,5% czyli 263 kcal, obiad 35% czyli 735 kcal, podwieczorek 7,5% czyli 158 kcal, oraz na kolację 20% czyli 420 kcal. Jadłospis zależy od Pani upodobań. Należy także pamiętać, że przed rozpoczynaniem diety, każdy powinien skontaktować się z lekarzem celem konsultacji czy dana dieta jest dla niego odpowiednia. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty