Witam Panią,
W celu ustalenie tego typu szczegółów niezbędna jest konsultacja dietetyczna podczas, której dietetyk wykonuje pomiary składu ciała i przeprowadza wywiad żywieniowy i zdrowotny. Proponuję udać się do specjalisty.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne najlepiej podzielić na 5 posiłków:
Śniadanie - około 25%
II Śniadanie około 15%
Obiad około 30%
Podwieczorek około 10%
Kolacja około 20%
Białko 15%/ dobę
Tłuszcze - 30%/ dobę
Węglowodany - 55%/dobę
Należy pamiętać, że rozkład procentowy to tylko niewielka część odpowiednio zbilansowanej diety, przy układaniu jadłospisu uwzględnia się jeszcze szereg innych bardzo znaczących kwestii. Wymienione powyżej zapotrzebowanie jest dla osoby zdrowej, przy jakimkolwiek schorzeniu może on ulec znacznej zmianie np. podczas cukrzycy. W celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety redukcyjnej zalecam kontakt ze specjalistą.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/
Witam serdecznie. Energetyczność diety rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: Śniadanie-25%, Drugie Śniadanie-10%, Obiad- 25-30%, Podwieczorek-10-15%, Kolacja-25%.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozkład kaloryczny posiłków – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Co zjeść na kolację, aby uniknąć podjadania wieczorem? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a przerwa między posiłkami – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dobowa kaloryczność na wszystkie posiłki – odpowiada mgr Alicja Skubis
- Co jeść na noc, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Co jeść na kolację, aby nie czuć głodu? – odpowiada Mgr Grzegorz Wichrzycki
- Jak ułożyć zbilansowany jadłospis? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Procentowe zapotrzebowanie na pokarm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Rozkład kaloryczny posiłków na diecie 1500-1600 kcal – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Pora spożywania kolacji w czasie diety odchudzającej – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmni