Dobowa kaloryczność na wszystkie posiłki

Witam. Chcę rozplanować dobową kaloryczność na wszystkie posiłki. Czy może to być w taki sposób: I śniadanie 25%, II śniadanie 5%, obiad 25%, podwieczorek 30% i kolacja 15%? Porę obiadową spędzam w szkole, stąd moja propozycja rozbicia kaloryczności na obiad i podwieczorek. Czy można tak to zrobić?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam.
Wprowadziłabym drobną korektę i rozplanowała energię następująco:

Śniadanie spożyte do godziny po przebudzeniu 30%
II śniadanie 10%
Obiad 35%
Podwieczorek 10%
Kolacja spożyta nie później niż 3 godziny przed snem 15%

Ewentualnie proponuję moim pacjentom następujący podział:
Śniadanie 25%
II śniadanie 10%
Lunch 35%
Obiadokolacja 30%

W drugim układzie śniadanie można zjeść w domu, II śniadanie w szkole np jogurt naturalny z owocem, lunch również można zabrać ze sobą do szkoły- ja w dietach najczęściej stosuję sałatki z pieczywem/ makaronem/ ryżem, które w pudełku można zabrać do szkoły/ pracy. I obiadokolacja w domu. Oczywiście wszystko zależy od Pani rozkładu dnia, długości zajęć itp. Przerwy między posiłkami powinny wynosić od 2,5 do 4 godzin.

Proszę potraktować moją odpowiedź jako orientacyjną, gdyż nie przeprowadziłyśmy kompleksowego wywiadu zdrowotno- żywieniowego abym w 100% mogła prawidłowo dopasować rozkład kalorii w ciągu dnia.

Pozdrawiam serdecznie,
Alicja Skubis

0

Witam,
Pani propozycja nie jest najlepsza. Proponuje następujący rozkład.
Śniadanie 30%
II śniadanie 10%
Obiad 35%
Podwieczorek 10%
Kolacja 15%

Podwieczorek i kolacja powinny być niewielkimi przekąskami a śniadanie i obiad to główne posiłki w ciągu dnia.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty