Przede wszystkim stosować dietę lekkostrawną, bogatą w błonnik przyspieszający trawienie pokarmu. Dieta ta powinna być bogata w dobre bakterie z rodziny Lactobacilluss p. i Bifidobakterie, których zadaniem jest zmiana odczynu chemicznego w jelitach, co spowoduje zahamowanie rozwoju bakterii odpowiedzialnych za produkcję gazów.
W przypadku gazów jelitowych należy szczególnie unikać:
1. Alkoholu (może być spożywany w niewielkich ilościach), a zwłaszcza piwa (bezwzględnie).
2. Napojów gazowanych.
3. Nadmiernej ilości owoców, warzyw i jarzyn, zwłaszcza gazotwórczych (kapusta, cebula, groch, szparagi, fasola, bób).
4. Produktów i posiłków bogatotłuszczowych, tzw. tłustego jedzenia.
5. Dużej ilości słodyczy (zwłaszcza czekolady, cukierków i ciastek w czekoladzie).
6. Nadmiernej ilości jaj.
7. Ostrych przypraw (pożywienie powinno być raczej łagodne i zawierać małą ilość przypraw).
8. Potraw pieczonych, smażonych oraz duszonych (z obsmażaniem).
9. Potraw wzmagających perystaltykę jelit (pieczywo razowe, grube kasze, potrawy słone, miód)

Produkty szczególnie polecane to: jogurty naturalne, kefiry, maślanka, otręby pszenne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty