Witam
Trudno określić całkowite zapotrzebowanie bez danych antropometrycznych i odniesienie ich do kaloryczności jadłospisu, jednak nawet bez tych informacji można stwierdzić, że energetyczność diety jest bardzo niska.Warto więc skonsultować się z dietetykiem w celu obliczenia indywidualnego zapotrzebowania i określenia na tej podstawie zalecanej kaloryczności posiłków według schematu:
śniadanie: 25%
2 śniadania : 15%
obiad: 30%
podwieczorek 10%
kolacja: 20%
Owsianka spożywana na 1 śniadanie powinna składać się przynajmniej z 3-4 łyżek płatków owsianych, dlatego zdecydowanie łatwiej byłoby ją przyrządzić z owocami i na mleku.
Proponowałabym do 2 śniadania włączyć element węglowodanowy - pieczywo, płatki itp.
W propozycji obiadu pieczywo zamieniłabym na kaszę, makaron pełnoziarnisty lub brązowy ryż.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dobowa kaloryczność na wszystkie posiłki – odpowiada mgr Alicja Skubis
- Jaka powinna być przerwa godzinna od kolacji do śniadania na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Rozkład kaloryczny posiłków – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Wzrost wagi przy torbielowatości jajników i mięśniaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Przykłady zdrowych posiłków na kolację – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki ryżowe na zwiększenie masy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść na poszczególne posiłki? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Brak możliwości spożywania posiłków co 3,4 godziny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ustalenie kaloryczności posiłków podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)