Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?

Witam, Odp że mam zbyt niską kaloryczność.staram się robić 5 posiłków:Śn. płatki owsiane 2łyżkijogurtu greckiego, 2h pozniejjabłko, nektarynka. obiad, 2 kanapki z pieczywem gracham, swoja pieczona więdlina 3 pomidory 2 marchewki. pestki z dyni bądz gruszka. kolacja schab pieczony, buraki 2 łyżki pęczaku.ćwiczę regularnie min 30 minut dziennie, 2 x basen, brzuszki.inne Inne cwiczenia odpadaja (ubytek kolana)pobyt w szpitalu bole głowy -wykluczone wszystko) proszę o jakąś pomoc.Dziękuje
ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Trudno określić całkowite zapotrzebowanie bez danych antropometrycznych i odniesienie ich do kaloryczności jadłospisu, jednak nawet bez tych informacji można stwierdzić, że energetyczność diety jest bardzo niska.Warto więc skonsultować się z dietetykiem w celu obliczenia indywidualnego zapotrzebowania i określenia na tej podstawie zalecanej kaloryczności posiłków według schematu:
śniadanie: 25%
2 śniadania : 15%
obiad: 30%
podwieczorek 10%
kolacja: 20%
Owsianka spożywana na 1 śniadanie powinna składać się przynajmniej z 3-4 łyżek płatków owsianych, dlatego zdecydowanie łatwiej byłoby ją przyrządzić z owocami i na mleku.
Proponowałabym do 2 śniadania włączyć element węglowodanowy - pieczywo, płatki itp.
W propozycji obiadu pieczywo zamieniłabym na kaszę, makaron pełnoziarnisty lub brązowy ryż.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty