Witam Pana
Ponieważ stres i zaburzenia lękowo-depresyjne powodują
nasilenie dolegliwości związanych z ZJD, to przede wszystkim
należy wyleczyć zaburzenia lękowo-depresyjne,
dzięki czemu choroba nie będzie postępowałą i nie będzie
prowadziła do wyniszczenia organizmu, a może nawet
wręcz złagodnieje.
Przyczyną zespołu lękowo-depresyjnego są zarówno
czynniki biologiczne jak też, a właściwie przede wszystkim,
czynniki psychologiczne oraz środowiskowe.
Oznacza to, że pomocy potrzebuje również Pana dusza.
Cierpienia duszy trudno wyleczyć samymi
środkami farmakologicznymi.
Doraźnie, gdy choroba jest zaawansowana i chory
nie jest w stanie funkcjonować, konieczne jest stosowanie
środków farmakologicznych, które sprawiają, że lęki
i inne dolegliwości stają się łatwiejsze do zniesienia.
Powinien Pan jednak wiedzieć, że środki farmakologiczne
nie rozwiązują Pana problemów, jedynie tłumią objawy.
Aby skutecznie i bezpiecznie wyleczyć zaburzenia
lękowo-depresyjne z somatyzacją, należy dotrzeć do źródła
problemu i na tej podstawie opracować właściwą
metodę terapii.
Zachęcam Pana do podjęcia psychoterapii.
Podczas psychoterapii leczy się nie tylko objawy zespołu
lękowo-depresyjnego, ale również dociera się do przyczyny
problemu i znajduje się sposób jego rozwiązania.
Gdyby chciał Pan porozmawiać ze mną o problemie,
to zapraszam do kontaktu.
Istnieje możliwość konsultacji online,
np. za pośrednictwem komunikatora Skype.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna Markiewicz
psycholog
konsultacje@psycholog24online.pl
http://psycholog24online.pl
Dzień dobry. Zaburzenia lękowo-depresyjne skutecznie można wyleczyć podejmując psychoterapię. Zachęcam do podjęcia kroków w tym kierunku. Pozdrawiam.
http://progress.warszawa.pl/
Podczas zaparć nalezy postawic na produkty obfitujące w błonnik. Zaleca się jeść go aż 40–50 g dziennie. Wprowadzaj go do menu stopniowo i obserwuj, czy nie wywoła dolegliwości. Częściej sięgaj po pieczywo razowe, pełnoziarniste i mieszane, zwykły makaron zastąp razowym. Gotuj kasze, płatki zbożowe z owsa, jęczmienia, żyta, 2–3 razy dziennie zjadaj łyżkę otrębów owsianych. Dbaj, by w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw. Ogranicz zaś tłuste mięsa i wędliny, sery żółte. Rano na czczo wypijaj szklankę przegotowanej wody lub zjadaj 2–3 śliwki namoczone w wodzie.
Gdy pojawia się biegunka sięgaj po ryż i ziemniaki, bo zawarta w nich skrobia wiąże nadmiar wody, więc działa zapierająco. Podobne właściwości ma gotowana marchew i dynia, surowe jabłko starte na tarce i banan. Jadaj pieczywo pszenne, gotowane warzywa korzeniowe, cykorię, sałatę masłową. Zamiast słodkiego mleka pij kefir lub jogurt naturalny. Czasem możesz zjeść 1–2 plasterki sera żółtego – ma dużo białka i wapnia, które działają zapierająco. Zrezygnuj z produktów działających rozwalniająco, np. cukru, słodyczy. Unikaj soków owocowych (zwłaszcza jabłkowego i winogronowego) – zawierają fruktozę, czyli cukier owocowy, który w dużych ilościach może powodować skurcz jelit i biegunki.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry!
Przy takich zaburzeniach dużą odgrywa psychoterapia.
Natomiast jeśli chodzi o zespół jelita drażliwego to należy obserwować reakcje organizmu i wykluczać produkty, po których występują przykre objawy. W różnych osób są to różne produkty lecz najczęściej są to produkty wzdymające takie jak warzywa strączkowe, cebulowe, kapustne, produkty mleczne, zabierające gluten, jaja, drożdże, czy żywność typu fast food. Również zaleca się zmniejszenie ilości tłustych produktów oraz kawy i napojów alkoholowych. Preferowany sposób obróbki termicznej to gotowanie na parze i pieczenie w piekarniku, zaleca się organicznie smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu. Swoje uzasadnienie w badaniach naukowych ma również wykluczenie produktów bogatych w FODMAP (fermentujące oligo-, di- i monosacharydów oraz poliole). Należą tutaj fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (do grupy tej zalicza się sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol). Produkty zawierające ich duże ilości to między innymi: cebula, szparagi, soczewica, por, czosnek, jabłko, gruszka, śliwki, arbuz, twaróg, jogurty, mleko, maślanka, strączki, żyto, pszenica, orzechy nerkowca, pistacje, miód, syrop z agawy oraz słodziki sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol. Nie jest to łatwa dieta, problem jest złożony, dlatego najlepszym wyjściem jest konsultacja z dietetykiem.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Dieta FoodMap- z czym to się je?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-foodmap-z-czym-to-sie-je.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak leczyć te zaburzenia lękowo-depresyjne? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Czy psycholog pomoże mi przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych? – odpowiada Mgr Dorota Nowacka
- Jaka dietę stosować przy SIBO? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaką należy stosować dietę przeciw zatwardzeniu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaki lek stosować na zaburzenia lękowe? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Jak leczyć silne zaburzenia lękowe? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Czy Trittico ma właściwości antydepresyjne? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaburzenia lękowe i zaparcia – odpowiada Mgr Magdalena Golicz
- Czy będę musiała już stałe stosować dietę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy pogorszenie samopoczucia to nawrót zaburzeń nerwicowo-depresyjnych? – odpowiada Mgr Dorota Krauz
artykuły
Sześć nietypowych produktów, które powodują wzdęcia
30 proc. populacji skarży się na wzdęcia i bóle br
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Zespół jelita drażliwego - dieta i zalecenia żywieniowe przy IBS
Dieta w zespole jelita drażliwego odgrywa kluczową