Witam, dieta powinna być urozmaicona, czyli zawierać pokarmy z różnych grup produktów żywnościowych. W diecie powinny znaleźć sie zdrowe tłuszcze, chude mięso oraz produkty bogate w błonnik. Kaloryczność diety powinna być tak dobrana, aby sprzyjała systematycznemu ubytkowi tkanki tłuszczowej na poziomie średnio do 1 kg na tydzień. Szybsze tempo odchudzania jest niewskazane. Dieta powinna zapewnić sytość. Jeżeli odczuwalny jest głód, oznacza to, że jest zbyt niskokaloryczna, albo zawiera zbyt mało błonnika. Ustalenie właściwej diety wymaga informacji nt zdrowia, preferencji żywieniowych i aktywności fizycznej odchudzanej osoby. Do tego sporo pracy i wiedzy, dlatego nie da sie w kilku zdaniach podać najlepszej recepty na dietę.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę zastosować, aby schudnąć jeszcze 4 kilogramy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę zastosować, aby schudnąć? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Chcę schudnąć - jaką dietę zastosować? – odpowiada Magdalena Pikulska
- Jaką dietę mam zastosować aby schudnąć 20 kg – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką dietę wprowadzić, by w końcu schudnąć? – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Jak schudnąć efektywnie 11 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaką dietę oczyszczającą wybrać? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy dana grupa krwi ma wpływ na odżywianie się podczas odchudzania? – odpowiada Ewa Kozłowska
- W jakich produktach żywnościowych szukać wapnia? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaką dietę zastosować przy sporej nadwadze? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt