Pana BMI wynosi nieco ponad 25, czyli oznacza to, że jest Pan na granicy nadwagi.
Niestety, jeżeli dieta ma przynieść efekty, należy wyzbyć się dotychczasowego żywienia - wykluczyć produkty typu fast food, przekąski, smażone i tłuste potrawy, białe pieczywo, słodycze, ciasta, ciasteczka...
Polecałabym Panu dietę o niskim indeksie glikemicznym, która opiera się na produktach mniej przetworzonych - czyli ciemnym pieczywie, grubych kaszach, brązowym ryżu i makaronie, warzywach, mleku odtłuszczonym oraz niektórych owocach.
Więcej informacji o diecie znajdzie Pan na:
http://portal.abczdrowie.pl/produkty-zbozowe-a-dieta
http://portal.abczdrowie.pl/czym-jest-indeks-glikemiczny
http://portal.abczdrowie.pl/skuteczna-dieta-odchudzajaca.
Ponadto zalecałabym aktywność fizyczną - regularną. Ćwiczenia na siłowni, pływanie pozwolą wymodelować sylwetkę. Więcej informacji o ćwiczeniach znajdzie Pan na www.abccwiczenia.pl .
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interesuje mnie utrata 20 kg. Jak efektywnie schudnąć? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak stracić 10-15 kg wagi? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak przytyć 10 kg? Co jeść? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak prawidłowo schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- PCOS i dieta – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak schudnąć chociaż 10 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Zrzucenie 5 kg w racjonalny sposób – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak mogę schudnąć około 5 kg w miesiąc? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta przy cukrzycy typu 2 i krwiaku mózgu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- 5 kg na diecie 1500 kcal? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
artykuły
Te produkty szkodzą naszej skórze zdaniem dermatologów. Najlepiej szybko z nich zrezygnuj
Zrównoważona i urozmaicona dieta ma pozytywny wpły
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydz
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności