Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
To bardziej rozległy temat, ale na początek proszę dodać produkty, które w małej gramaturze mają dużo kalorii, są to wszelkie orzechy, migdały, ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni i oczywiście owoce suszone: rodzynki, żurawina, morele, daktyle. Pomocne w przytyciu są musy warzywne i owocowe. (rozdrabnianie i gotowanie podnosi indeks glikemiczny produktów). Powinien pan określić swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne i systematycznie dokładać po 300-500 kcal dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty zawierające cukry proste o wysokim IG najlepiej zjeść tuż po przebudzeniu? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak szybko i skutecznie przytyć? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Sposoby na przytycie dla 18-latki ważącej 48 kg przy 165 cm wzrostu – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Co mogę kupić, żeby przytyć? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie produkty żywnościowe uzależniają? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Nie moge obejść sie bez słodyczy - co robić? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Jaka dieta na przytycie przy niedowadze? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz