Dzień dobry,
najbardziej wskazane są produkty najmniej przetworzone, które w składzie podanym na etykiecie oprócz produkty głownego mają jak najmniej innych dodatków - inaczej mówiąc im krótsza lista skłądników na etykiecie tym lepiej. Każda grupa produktowa ma swoją funckjonalnośc stąd też kupując np. kiełbasę warto zwrócić uwagę na jej skład - jaka jest zawartośc % mięsa w produkcie? Jakie zostały dodane substancje konserwujące? Kupując jogurt również radzę kierować się ilością składników na etykiecie - im mniej tym lepiej.Szukamy gatunku i szczepu bakterii.
Produkty mrożone (warzywa, owoce) są wpełni wartościowe.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Jakie produkty żywnościowe uzależniają? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Produkty żywnościowe a oponka na brzuchu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść pierogi z serem? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dziecko na diecie bezglutenowej może jeść kurczaka? – odpowiada Mgr Monika Frank
artykuły
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski
Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?
Wchodzisz do sklepu. Chcesz zrobić drobne zakupy,
Jedzenie, które może zwiększać ryzyko stwardnienia rozsianego i osteoporozy
Spożywanie zbyt wielu produktów przetworzonych zwi