Dzień dobry,
najbardziej wskazane są produkty najmniej przetworzone, które w składzie podanym na etykiecie oprócz produkty głownego mają jak najmniej innych dodatków - inaczej mówiąc im krótsza lista skłądników na etykiecie tym lepiej. Każda grupa produktowa ma swoją funckjonalnośc stąd też kupując np. kiełbasę warto zwrócić uwagę na jej skład - jaka jest zawartośc % mięsa w produkcie? Jakie zostały dodane substancje konserwujące? Kupując jogurt również radzę kierować się ilością składników na etykiecie - im mniej tym lepiej.Szukamy gatunku i szczepu bakterii.
Produkty mrożone (warzywa, owoce) są wpełni wartościowe.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Jakie produkty żywnościowe uzależniają? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Produkty żywnościowe a oponka na brzuchu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść pierogi z serem? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
artykuły
Skończyłeś 45 lat? Tych produktów lepiej nie jedz
Zdrowa dieta powinna nam towarzyszyć od urodzenia,
Kryje się w powszechnych produktach spożywczych. Słodki sprzymierzeniec cukrzycy
Na etykiecie widzisz hasło "dietetyczny" albo "fit
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski