Jakie warzywa można jeść przy nietolerancji fruktozy?

Dzień dobry. Jakie warzywa można jeść przy nietolerancji fruktozy? W Internecie jest bardzo wiele sprzecznych informacji. Niektóre źródła podają, że ziemniaki, marchewki, ogórki i rzodkiewki są przeciwwskazane, inne natomiast mówią, że są to warzywa bezpieczne.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Warzywa zazwyczaj zawierają znikome ilości fruktozy. Dla porównania: ziemniaki 0,2%, marchew 0,6%, gotowana marchew 3,2%, burak świeży 0,3%, burak gotowany 4,2%, rzodkiewka 0,7%, Owoce - daktyle suszone 30%, dojrzały banan 8,2%, brzoskwinia 4%, grejpfrut 1,2%. Jak widać im słodszy produkt tym zawiera więcej fruktozy. Podsumowując, jeśli zjedzenie surowej marchewki nie powoduje dolegliwości, to można ją uznać za nieszkodliwą dla Pani. Ważna jest też ilość zjedzonego produktu. Jeśli procentowo zawiera niewiele fruktozy, ale zje Pani jego dużo, to może wywołać dolegliwości. Sam poziom nietolerancji fruktozy może być różny. Dlatego trzeba obserwować swój organizm i wykluczać z diety tylko to, co rzeczywiście szkodzi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty