Warzywa zazwyczaj zawierają znikome ilości fruktozy. Dla porównania: ziemniaki 0,2%, marchew 0,6%, gotowana marchew 3,2%, burak świeży 0,3%, burak gotowany 4,2%, rzodkiewka 0,7%, Owoce - daktyle suszone 30%, dojrzały banan 8,2%, brzoskwinia 4%, grejpfrut 1,2%. Jak widać im słodszy produkt tym zawiera więcej fruktozy. Podsumowując, jeśli zjedzenie surowej marchewki nie powoduje dolegliwości, to można ją uznać za nieszkodliwą dla Pani. Ważna jest też ilość zjedzonego produktu. Jeśli procentowo zawiera niewiele fruktozy, ale zje Pani jego dużo, to może wywołać dolegliwości. Sam poziom nietolerancji fruktozy może być różny. Dlatego trzeba obserwować swój organizm i wykluczać z diety tylko to, co rzeczywiście szkodzi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Śniadania i kolacje podczas odchudzania przy nietolerancji laktozy i fruktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl