Witam. Niestety, owoce kandyzowane są bardzo kaloryczne, ponieważ są one poddawane procesowi silnego nasączania cukrem (nawet do 70%). Ich kaloryczność może sięgać nawet do 350 kcal/ 100 g (np. kandyzowany imbir lub papaja). Tak duża dawka cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadwagi i cukrzycy. Ponadto cukier działa uzależniająco. Lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, które w dodatku mają więcej witamin i minerałów niż te poddane obróbce. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ słodyczy na stan zębów – odpowiada Lek. dent. Krystyna Pikała
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie są skutki niedoboru owoców? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy osoba ze skłonnością do Hashimoto musi ograniczyć spożywanie cukrów do minimum? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
artykuły
Dlaczego warto pić sok ananasowy?
Szklanka zdrowia Świeży sok z ananasów to idealny
To dlatego nie możesz schudnąć. Tak, jakbyś zjadł 327 kebabów
To prawdziwa bomba kaloryczna. Wyliczono, że pijąc
Ksylitol - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Ksylitol, zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, to