Kandyzowane owoce i cukier

Witam, czy kandyzowane owoce(np. imbir, ananas) maja jakiekolwiek witaminy, czy ze wzgledu na duza zawartosc cukru najlepiej z nich calkowicie zrezygnowac i uznac za produkt niezdrowy?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witam. Niestety, owoce kandyzowane są bardzo kaloryczne, ponieważ są one poddawane procesowi silnego nasączania cukrem (nawet do 70%). Ich kaloryczność może sięgać nawet do 350 kcal/ 100 g (np. kandyzowany imbir lub papaja). Tak duża dawka cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadwagi i cukrzycy. Ponadto cukier działa uzależniająco. Lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, które w dodatku mają więcej witamin i minerałów niż te poddane obróbce. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty