Witam serdecznie, Zapraszam do przeczytania mojego artykułu odnośnie spożywania owoców. Artykuł znajduje się na poniższej stronie www.diet-coaching.xaa.pl/mit-1-owoce-mozna-jesc-bez-ograniczen-nawet-na-diecie-redukcyjnej/ Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, owoce to źródło błonnika, witamin i składników mineralnych, zatem niedobór owoców będzie skutkował brakiem w/w w organizmie
Pozdrawiam.
Witam,
Owoce są źródłem witamin i minerałów, a w tym antyoksydantów. Potrzebna są one we wszystkich procesach komórkowych, a ich niedobór skutkuje różnymi objawami w zależności o tego, której np. witaminy brakuje. Ponadto antyoksydanty zapobiegają rozwojowi wolnych rodników i hamują procesy starzenia, nowotworowe i degeneracyjne.
Świeże owoce to przed wszystkim źródło wielu witamin i minerałów oraz
błonnika niezbędnego w procesach właściwej perystaltyki jelitowej. Zbyt
mała ilość owoców w diecie może skutkować niedoborem witamin, co ma
niekorzystny wpływ w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Część
owoców nie jest wskazana w niektórych stanach chorobowych, muszą ulec
obróbkom termicznym lub powinny być całkiem wyeliminowane. Oczywiście
spożywanie słodkich owoców w bardzo dużych ilościach nie jest
zalecane, w końcu to też cukry a co z a tym idzie dodatkowe kalorie.
Owoce są źrodłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Brak owoców w diecie może powodowac niedobory wymienionych składników.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problemów z cerą a brak owoców w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile powinno się spożywać owoców w ciągu dnia? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Ile dziennie powinno się spożywać owoców? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Korzyści wynikające z picia soków owocowo-warzywnych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile posiłków z warzywami trzeba przyjmować podczas tygodnia? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Spożywanie wody a herbaty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Nie znajdziesz zdrowszego soku. Tarcza chroniąca przed komórkami rakowymi
Owoce to źródło witamin, minerałów i cennych przec
Marakuja - charakterystyka, właściwości, przeciwwskazania, gdzie kupić
Marakuja to owoc egzotyczny, który charakteryzuje