Nadmiar jest tak samo niezdrowy jak niedobór, jednak przy dobrze zbilansowanej diecie ani jedno ani drugie nie powinno wystąpić.
pozdrawiam
W dzisiejszych czasach, gdy jakość owoców i warzyw uległa drastycznemu obniżeniu, praktycznie nie ma możliwości przedawkowania witamin z tej grupy produktów spożywczych. Stres, palenie papierosów, przyjmowane leki (nawet paracetamol), choroby, skażenie środowiska etc. zwiększają zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych i często w praktyce ciężko jest nawet dostarczyć ich odpowiednią ilość do organizmu. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm nie jest głupi i tak łatwo nie da się "zatruć" witaminą C z jabłka czy kwasem foliowym z natki pietruszki.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jest możliwość dostarczenia organizmowi za dużej ilości witamin? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy przyjmowanie określonej grupy witamin w dużej ilości jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Suplementacja witamin a zdrowie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ile dziennie powinno się spożywać owoców? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Nadmiar mięsa w diecie a wypadanie włosów – odpowiada Mgr Adrian Wygrabek
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Suplementacja witamin u dziecka – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz