Witam, przy wymienionych przez Panią nietolerancjach można jeść chleb żytni, tylko powinien być to chleb czysto żytni, najlepiej pieczony na naturalnym zakwasie.
Czy robiła Pani testy alergologiczne u alergologa? Takie pytania najlepiej zadawać swojemu lekarzowi prowadzącemu.
Jeżeli robiła Pani test, który można np. kupić w internecie to może się zdarzyć, że nie będzie on wiarygodny.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Do wypieku chleba żytniego bardzo często dodawana jest mąka pszenna (dzięki niej pieczywo lepiej rośnie), dlatego na Pani miejscu unikałabym jego spożywania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Problemy z układem pokarmowym a konieczność testów na nietolerancję – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Panel alergenów pokarmowych a wykrycie nietolerancji laktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
Wskazali najlepsze chleby świata. Na liście znalazł się wypiek z Polski
Ile krajów, tyle pomysłów na chleb, od cienkich, w
Najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla. Dietetyk ma cenną wskazówkę
Dietetyk Jakub Woźniak w swoich nagraniach opublik