Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, przy wymienionych przez Panią nietolerancjach można jeść chleb żytni, tylko powinien być to chleb czysto żytni, najlepiej pieczony na naturalnym zakwasie.
Czy robiła Pani testy alergologiczne u alergologa? Takie pytania najlepiej zadawać swojemu lekarzowi prowadzącemu.
Jeżeli robiła Pani test, który można np. kupić w internecie to może się zdarzyć, że nie będzie on wiarygodny.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Do wypieku chleba żytniego bardzo często dodawana jest mąka pszenna (dzięki niej pieczywo lepiej rośnie), dlatego na Pani miejscu unikałabym jego spożywania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy silna nietolerancja drożdży wyklucza spożywanie chleba na zakwasie? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Problemy z układem pokarmowym a konieczność testów na nietolerancję – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Panel alergenów pokarmowych a wykrycie nietolerancji laktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska