Witamy serdecznie!
Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji soku lub moszczu jabłkowego. Możemy kupić go zarówno w sklepie spożywczym, jak i w aptece. Z powodzeniem można stosować go stosować jako dodatek do sałatek, czy też innych dań. Jest bogaty w wiele substancji: kwasy - octowy, cytrynowy, mlekowy, a także witaminy, minerały oraz pektyny.
Ocet jabłkowy poza swoimi walorami smakowymi, które wzbogacają nasze potrawy, ma również właściwości lecznicze:
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego - ułatwiając tym samym trawienie,
- zawiera również pektynę - substancja ta z jednej strony poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, z drugiej obniża poziom cholesterolu. Profilaktyczne stosowanie octu jabłkowego korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.
Stosowanie octu jabłkowego jest jednak bezpieczne tylko wtedy, jeżeli tylko nie przekroczymy zalecanych dawek. Proszę jednak pamiętać, że ocet jabłkowy może zaburzać wchłanianie niektórych substancji leczniczych, ze względu na swój odczyn.