Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Odżywianie przy redukcji tkanki tłuszczowej

Witam ile razy w tyg moge jesc mieso typu kurczak gotowany.ryba gotowana. i produkty typu twarog chudy,serek wiejski ,maslanka badz kefir naturalny. Cwicze i zdrowo sie odzywiam. zalezy mi na redukcji tkanki tluszczowej. slyszalam ze bialko powinno sie codziennie jesc,usprawnia metabolizm ?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam, zapotrzebowanie na białko, a konkretniej na produkty, które białka dostarczają, ustala się po poznaniu kilku parametrów:masy ciała, wzrostu, częstotliwości treningów o których Pani wspomina oraz od ich intensywności.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl

0

Chude mięsa i nabiał są produktami jak najbardziej zalecanymi w diecie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Powinno się takie produkty jeść codziennie, przy czym przyjmuje się, że ilość powinna odpowiadać zapotrzebowaniu na składniki odżywcze w tym białko. Białko rzeczywiście powinno się spożywać codziennie, gdyż jest ono niezbędne do prawidłowego funckjonowania organizmu oraz regeneracji tkanek. Podaż jest zależna od celów dietetycznych, intensywności ćwiczeń i aktualnej masy ciała, przyjmuje się przeważnie między 1,0-1,5 g należnej masy ciała.

0

Witam,
jeśli nie ma przeciwwskazań (chudy) drób można spożywać 2-3 x w tygodniu. Ryby jak najbardziej powinny znaleźć się w Pani diecie, gdyż dostarczą cennych kwasów - zalecenia to ok. 1-2 x w tygodniu. Natomiast w pozostałe dni można spożywać nasiona roślin strączkowych.

Produkty mleczne typu chudy ser twarogowy, serek wiejski, maślanka czy kefir mogą znaleźć się 2 x/ dzień.

Jak najbardziej są to produkty, które dostarczą białka w Pani diecie.

Pozdrawiam
http://www.dietifit.pl/

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Odżywianie przy redukcji tkanki tłuszczowej i budowanie masy mięśniowej

Witam, mam pytanie odnośnie zaleceń żywieniowych. Chciałbym dowiedzieć się, jakie produkty powinienem spożywać, aby zredukować tkankę tłuszczową i jednocześnie budować suchą masę mięśniową. Jestem mężczyzną, mam 23 lata, 182 cm wzrostu i ważę ok. 83 kg. Chciałbym również wspomnieć, że prowadzę dość intensywny fizycznie tryb życia. Z góry dziękuję, za odpowiedź. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Witam,
Odpowiednia dieta jest bardzo ważna przy ćwiczeniach fizycznych! Stanowi ona 70% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Posiłki okołotreningowe powinny być prawidłowo zbilansowane. Kaloryczność posiłków zależy oczywiście od intensywności treningu. Dieta musi być dobrana indywidualnie, nie mniej jednak około 2h przed treningiem należy zjeść pełnowartościowy posiłek np, grubą kaszę czy brązowy ryż z grillowaną piersią z kurczaka plus warzywa. Zaraz po treningu warto sięgnąć po dawkę białka z węglowodanami prostymi np. koktajl mleczny z owocami. Białko jest niezbędne przy odbudowie włókien mięśniowych zaś węglowodany proste do odbudowy glikogenu. Po około 1h od treningu znów jemy pełnowartościowy posiłek. Warto pamiętać aby posiłki okołotreningowe nie zawierały zbyt dużo tłuszczu, który zaburza odbudowę glikogenu. Jeżeli treningi są o późnych porach po treningu możemy zjeść już tylko twaróg z warzywami. Proszę również zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Zalecam picie około 1,5 do 2l czystej wody mineralnej dziennie. Tak ogólnie to wygląda. Jeżeli miałby Pan jeszcze pytania zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl lub 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam.Prawidłowe odżywianie stanowi 70% a Aktywność fizyczna 30% przy budowie masy ciała.Kaloryczność dostosowuje się do aktywności fizycznej. Należy pamiętać o "złotej godzinie po treningu" czyli zjadamy do godziny po treningu białko z węglowodanami prostymi.2 godziny przed treningiem też zjadamy pełnowartościowy posiłek. Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu.
Pozdrawiam

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,

W okresie redukcji tkanki tłuszczowej wprowadza się deficyt kaloryczny ( ucina się ok. 300-500 kcal w stosunku do aktualnego zapotrzebowania organizmu). Aby w tym okresie zachować największą masę mięśniową, ważne jest dostarczanie odpowiednio skomponowanych posiłków (makroskładników: węglowodanów, tłuszczu i białka).
Jest wiele metod stosowanych w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej. Najbardziej ogólne zasady, które należy przestrzegać to:
1. Posiłki przed treningowe:
-2h przed podejmowaną aktywnością fizyczną: pełnoziarniste produkty zbożowe z niskim IG+ produkt białkowy+warzywa.
-1h przed ( gdy nie mamy posiłku 2h przed treningiem): koktajl mleczny ( z jogurtem, kefirem, maślanką) z dodatkiem owocu. Świetnie sprawdzą się koktajle z z dodatkiem oleju kokosowego i masła klarowanego- paliwo dla mięśni.
- 30 min. przed treningiem można zjeść owoc najlepiej banan lub BCAA
2. Posiłki po treningowe:
- bezpośrednio po treningu: koktajl mleczny na bazie jogurtu/kefiru/maślanki z owocem o wysokiej zawartości glukozy np. banan ( najbardziej optymalny stosunek węglowodanów: białka= 4:1) + do 1h po treningu -posiłek pełnowartościowy ( produkt zbożowy+ produkt białkowy+ warzywa).

W nocy zachodzi odbudowa białek mięśniowym i żeby była najbardziej efektywna, zaleca się w posiłku wieczornym uwzględnić produkt z wolno wchłanialnym białkiem np. wołowina, pełnotłusty twaróg.
Przedstawiony powyżej schemat, jest najbardziej podstawowy. Wszystko jest kwestią indywidualną.

Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
 
Pozdrawiam serdecznie!
 
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Redukcja tkanki tłuszczowej u nastolatki

Witam! Moja córka ma 15 lat wzrost ok.170 waży 76 kg, ostatnio schudła ok.16 kg i chce jeszcze schudnąć, i ma pytanie bo wydaje jej się że już nie chudnie tak jak na początku tak szybko? I jeszcze ma brzuszek i pyta się jak pozbyć się oponki z brzucha? Co najlepiej jeść żeby pozbyć się brzucha. Chce do Kwietnia mieć płaski brzuch i co jej w tym pomoże, bo jest taka wielka uroczystość w rodzinie :D
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Pani córka nie chudnie tak szybko jak na początku ponieważ w początkowej fazie odchudzania zrzucamy dużo wody oraz kilogramy które nabraliśmy w ostatnim czasie. Później jest to proces nieco wolniejszy gdy zaczynają się spalać kilogramy ,,zastałe'' te które najdłużej utrzymywały się w naszym życiu. Jest to normalne podczas redukcji wagi.
musi Pani pamiętać ze tkanka tłuszczowa nie spala sie miejscowo, więc nie istnieje dieta ,,na brzuszek''. należy zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu, po ponad 30 min (po pół godzinnym wysiłku zaczyna się spalanie tkanki tłuszczowej).

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty