Witam! Możliwe, ze Pani dieta ma za mało węglowodanów i jest nieprawidłowo zbilansowana.Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Prawdopodobnie Pani dieta jest zbyt mało energetyczna jak na Pani zapotrzebowanie lub/i nieprawidłowo zbilansowana. Długie stosowanie lub powracanie do diet niskokalorycznych poważnie osłabia metabolzim i wiąże się z konsekwencjami zdrowotnymi.
Kilka wskazówek:
Śniadanie to podstawa – Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania. Zapewni to odpowiednie gospodarowanie energią przez Twój organizm, dzięki czemu będziesz sprawniej funkcjonować, mieć lepszą koncentracje(dzięki zawartości witamin z grupy B, głównie więcej produktów pełnoziarnistych) oraz więcej energii do działania. W skład śniadania powinny wchodzić:
Węglowodany (pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, musli, płatki owsiane)
Białko (jaja, chude mięso, chudy nabiał tj. ser, twaróg, mleko, maślanka, kefir)
Tłuszcz (zdrowe tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek)
Witaminy i składniki mineralne
Witaminy z grupy B – wpływają w naszym organizmie przede wszystkim na tkankę nerwową, błony śluzowe, powłokę skórną oraz dobry poziom lipidów we krwi. Niedobór witamin z tej grupy przyczynia się do zmian skórnych, zakłócenia metabolizmu składników odżywczych, uszkodzenia krwinek czerwonych tj. niedokrwistość, powoduję również obrzęki tj. zatrzymanie wody w organizmie. (Witamina B6 łagodzi objawy zespołu przedmiesiączkowego)
Witaminę B6 znajdziesz w: drożdżach, kiełkach pszenicy, pieczywie żytnim, otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych, orzechach, mleku, jajach, polędwica, tuńczyk w oleju.
Witamine B12 znajdziesz w: głównie podroby tj. nerki i wątróbka, mleko 2%, jogurt naturalny, ser twarogowy chudy, żółtko jaja, całe jaja, królik, śledź świeży, makrela świeża, łosoś świeży.
2.„Żeby chudnąć, trzeba jeść” – Codziennie niezmiennie nasz organizm potrzebuje do normalnego funkcjonowania stałego dostarczania energii z pożywienia, dlatego niezbędne jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Mniejsza ilość posiłków sprawi, iż Twój organizm będzie magazynował energie w postaci tłuszczu w okolicach brzucha lub ud i pośladków.
3. Regularność posiłków – Utrzymanie: prawidłowego rytmu działania układu pokarmowego, ustabilizowanego poziomu glukozy we krwi zostanie zapewnione, jeśli będziesz regularnie spożywać posiłki. Posiłki (4-5) powinny być spożywane w odstępie 3-4 godzin, pozwala to Twojemu organizmowi na wydajniejsze trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Poza tym niweluję napady wilczego głodu oraz chęć na słodycze.
4.Warzywa – w swoim składzie zawierają bogactwo witamin oraz składników mineralnych, które pełnią szereg funkcji regulacyjnych w naszym ustroju. W zależności od koloru warzywa pełnią one bliżej określone funkcje, np. warzywa zielone działają odtruwając nasz organizm z toksyn, zawierają witaminę C oraz żelazo, która wspomaga odporność. Warzywa czerwone dzięki zawartości likopenu wspomagają prace układu sercowo-naczyniowego. Warzywa żółte i pomarańczowe wspomagają funkcjonowanie wzroku oraz poprawiają wygląd naszej skóry dzięki zawartości witaminy A. Warzywa białe dzięki zawartości naturalnych składników bakteriobójczych wspomagają naturalne procesy odpornościowe. Soki warzywne prócz zawartości witamin zawierają dużo potasu, który zapobiega nadmiernemu zatrzymywaniu się wody w organizmie.
5. Owoce – mają pozytywne oddziaływanie na organizm, lecz ze względu na zawartość cukru, zaleca się 3 porcje owoców codziennie, np. jabłko, banan, szklanka soku.
6. Białko – wybieraj chude wędliny, chudy drób, mleko 2%, chude sery i twarogi oraz przetwory mleczne takie jak: kefiry, jogurty i maślanki.
Produkty bogate w aminokwas tyrozynę przyśpieszają przemianę materii. Aminokwas ten znajdziesz w pestkach dyni, awokado, migdałach. Szczególnie polecane są ryby ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie oddziałują na kształtowanie pozytywnego profilu lipidowego. Ryby zawierają również cynk, oraz inne składniki mineralne takie jak selen.
7.Tłuszcze – Od 3 roku życia zaleca się ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na korzyść roślinnych. Oliwa z oliwek, olej lniany (duża zawartość omega-3) dodawaj na surowo do sałatek, na oleju rzepakowym duś.
Każdego dnia komponując posiłek zastosuj kilka zdrowych wskazówek:
Jedz codziennie 4-5 posiłków dziennie.
Śniadanie zjadaj w domu przed wyjściem do pracy, szkoły. Kolacje zjadaj 3 godziny przed snem.
Nie rezygnuj z produktów zbożowych. Są one głównym źródłem energii, witamin z grupy B, magnezu, żelaza oraz błonnika, dzięki któremu jesteśmy dłużej syci. W trzech głównych posiłkach powinny znaleźć się produkty zbożowe
Nabiał tj. chude mleko (jeśli jest tolerowane), twarogi półtłuste i chude, kefiry, jogurty, maślanki, sery żółte.
Jedz jajka maksymalnie 2-3 sztuki w tygodniu.
Jedz codziennie 4 porcje warzyw. Zawierają liczne składniki mineralne.
Wybieraj owoce, które zjadasz. Niech będą to cytrusy, jabłka, owoce leśne, rzadziej banany, winogrona i owoce w syropach. Codziennie 3 porcje.
Wybieraj chude wędliny, mięso
Wybieraj taka obróbkę termiczna, która sprawi, że składniki, które spożywasz będą lepiej przyswajane tj. pieczenie, duszenie, gotowanie.
Unikaj Fast – foodów, alkoholu, słodyczy – zawierają duże ilości energii przy tym nie zawierając żadnych składników pokarmowych.
Bądź aktywna. Ćwiczenia fizyczne działają pobudzająco na przemianę materii. Podwyższają naszą wydolność.
Pozdrawiam
dietetyk medyczny Alicja Wałdoch
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 20 kilogramów przy wzroście 160 cm? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Odchudzanie przy siedzącej pracy – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Cellulit, grube uda i boczki mimo intensywnych ćwiczeń i diety – odpowiada Roma Wojtewicz
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Co jeść na diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zmniejszenie wagi 18-latka – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Odchudzanie u 45-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Eliminacja złych nawyków żywieniowych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Jak powinny odżywiać się osoby chore na parkinsona?
Niezwykle cennym elementem terapii choroby Parkins