Witam serdecznie. Stężenie leptyny we krwi związane jest rytmem okołodobowym. Jej najmniejsza ilość pojawia się między przedpołudniem, a północą, zaś największy jej poziom między północą, a wczesnymi godzinami rannymi. Nie jest on jednak stały. Zauważa się jego zmiany przy zaburzeniach cyklu miesiączkowego, przy stosowaniu bardzo nisko- lub bardzo wysokoenergetycznych diet oraz przy bardzo dużym wysiłku fizycznym, który związany jest dużym zużyciem energii. Poziom leptyny zależy także od rodzaju i częstotliwości spożywanych pokarmów. Wykazano, że stężenie leptyny we krwi jest o 45% wyższe u osób spożywających posiłki regularnie, niż w przypadku spożycia jednego obfitego posiłku dziennie. Z kolei posiłek bogaty w cukry powoduje wzrost jej ilości we krwi, w porównaniu do posiłku zawierającego duże ilości tłuszczu. Na wydzielanie leptyny do krwi ma wpływ dostępność organizmu do energii, tzn. różnica między ilością energii dostarczanej i wydatkowanej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczenie się a chęć jedzenia słodyczy – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Produkty spożywcze przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Naturalne produkty spożywcze chroniące jelita – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Chęć podniesienia masy ciała – odpowiada Mgr Anna S
- Przyrost masy ciała a posiłki bogate w białka i tłuszcze oraz węglowodany – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Napady głodu i treningi – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zapotrzebowanie na kalorie a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Dlaczego czuję się otępiała po słodyczach? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Wahania poziomu kreatyniny w organizmie u 31-latka – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Leptyna - charakterystyka, norma, wydzielanie
Leptyna jest to hormon wydzielany do krwi przez ad
Afrykańskie mango - charakterystyka, właściwości, popularność, badania, skutki uboczne
Afrykańskie mango od wielu stuleci jest uznawane w
Co powoduje podwyższony poziom trójglicerydów (WIDEO)
Trójglicerydy to tłuszcze, które w pewnej ilości