Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi?

produkty spożywcze które mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi przy sztucznej zastawce
MĘŻCZYZNA, 64 LAT ponad rok temu
Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
51 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Na poziom INR duży wpływ mają produkty bogate w witaminę K - im więcej witaminy K pojawia się w diecie tym wskaźnik INR jest niższy.

Ze względu na przyjmowane leki przeciwzakrzepowe należy pamiętać, aby dzienna ilość produktów była w miarę stała w ciągu leczenia, tak aby nie zakłócać działania leku.

Do produktów bogatych w witaminę K należą przede wszystkim warzywa i owoce - warzywa zielonolistne (pietruszka, botwinka, jarmuż, rzeżucha, szpinak, rukola, sałaty, kapusty), suszone śliwki, kiwi, rabarbar, brokuły, szparagi, por, soja.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty