Witam serdecznie,
Na poziom INR duży wpływ mają produkty bogate w witaminę K - im więcej witaminy K pojawia się w diecie tym wskaźnik INR jest niższy.
Ze względu na przyjmowane leki przeciwzakrzepowe należy pamiętać, aby dzienna ilość produktów była w miarę stała w ciągu leczenia, tak aby nie zakłócać działania leku.
Do produktów bogatych w witaminę K należą przede wszystkim warzywa i owoce - warzywa zielonolistne (pietruszka, botwinka, jarmuż, rzeżucha, szpinak, rukola, sałaty, kapusty), suszone śliwki, kiwi, rabarbar, brokuły, szparagi, por, soja.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie warzyw przy stosowaniu Warfinu na rozrzedzenie krwi – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zakrzepica żył głębokich i wynik INR – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Operacja zastawki a dieta i alkohol – odpowiada Marta Mielniczuk
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy codzienna dieta ma wpływ na krzepliwość krwi? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga