Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Dzień dobry. Po pierwsze, dlatego, że jedynym źródłem energii dla układu nerwowego jest glukoza, którą "mózg zużywa" podczas intensywnej pracy umysłowej, a po drugie przekąszanie, szczególnie wysokokalorycznych przekąsek jest dla organizmu naturalnym rozbudzaczem. Wykonywanie monotonnych czynności sprzyja sięganiu po coś do jedzenia, najzwyczajniej po to, aby pobudzić układ nerwowy.
Pozdrawiam.
Wynika to z tego, że mózg potrzebuje energii do pracy a jedynym źródłem energii jest dla niego glukoza, czyli cukier. nie znaczy to jednak, że podczas intensywnej nauki należy zajadać się słodyczami gdyż podnoszą one poziom cukru na chwilę po czym on bardzo szybko spada i trzeba przyjąć kolejną porcję cukru. W celu dostarczenia stałej dostawy energii dla mózgu przed nauką należy spożyć posiłek zawierajacy złożone węglowodany, np. brązowy ryż, kasze, pełnoziarniste pieczywo. To spowoduje powolne wydzielnia glukozy do krwi i zapewni dostawę nergii dla mózgu na 2-4 godziny.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ciągła potrzeba jedzenia słodyczy – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak opanować chęć podjadania słodyczy i słonych przekąsek? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wzrost wagi a napadowe jedzenie słodyczy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy miód zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jak ograniczyć chęć na słodycze? – odpowiada Małgorzata Panek
- Odkładanie się tłuszczu po jedzeniu słodyczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Motywacja przed niejedzeniem słodyczy – odpowiada Magdalena Rapacka
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadmierna ochota na słodycze – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności