Otyłość w Polsce

Wszystkie w odpowiednich ilościach. Pół talerza powinny stanowić warzywa (ziemniaków nie zaliczamy do warzyw), 1/3 węglowodany (tutaj ziemniaki, ryż, kasze itd) , 1/6 białko czyli mięso, ryba, jajko. Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste, pieczywo ciemne.
Tłuszcze roślinne w niewielkiej ilości, sporadycznie potrawy smażone, na co dzień gotowane i duszone. Odstępy między posiłkami 2,5-3,5 godziny, śniadanie do godziny od wstania - powinno być spore, kolacja trochę mniejsza , najpóźniej 1,5 h przed sem - jeśli nie ma problemów żołądkowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty