To dość rozbudowane pytanie. Trzeba włączyć normalne jedzenie w odpowiednich ilościach zależnie od masy ciała i trybu życia i proporcjach białka:węglowodany:tłuszcze.
Należy jeść ryby, orzechy, pestki, zielone warzywa, czerwone warzywa, owoce, oliwę z oliwek, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, chudy nabiał, jaja itd.
Proporcjonalnie 1/2 talerza powinny zajmować warzywa (ziemniaki to nie warzywa tylko węglowodany w tym kontekście), 1/3 talerza to węglowodany (naprzemiennie ziemniaki, ryż, makaron, kasza , 1/6talerza białko (ryba, jajko, ser, mieso : indyk, kurczak, kaczka bez skóry, polędwiczki wieprzowe, owoce morza, wołowina )
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oczyszczanie organizmu z toksyn i pozbywanie się kilogramów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty stosowane przy otyłości brzusznej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy osoby będące na diecie warzywno-owocowej potrzebują mniejszych dawek leków? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy osoba na diecie warzywno-owocowej może stosować kurację Izotekiem? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta Ewy Dąbrowskiej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odżywianie przy nadczynności tarczycy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta warzywno-owocowa dla 40-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Spożywanie gruszki podczas diety warzywno-owocowej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Odżywianie po diecie dr Dąbrowskiej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak się odżywiać żeby schudnąć? – odpowiada Agnieszka Kuczewska