Witam,
w niewielki stopniu ale tak. Jednak regularne spożywanie warzyw surowych oraz błonnika zawartego w pieczywie z pełnego ziarna w stopniu znacznym wpłyną na procesy przemiany materii.
Beyer-Wygońska Sylwia
Witam serdecznie,
Olej kokosowy jest tłuszczem, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Dodatkowo wzmacnia funkcje tarczycy, jest tłuszczem roślinnym, więc nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu, zapobiega lub wspomaga leczenie wielu chorób układu pokarmowego, bardzo dobry dla zdrowia jelit i można by wypisywać jeszcze wiele innych cennych właściwości więc polecam spożycie ale oczywiście z umiarem.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju kokosowego – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zdrowe jest stosowanie oleju kokosowego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Produkty przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu – odpowiada Julita Krawczyk
- Stosowanie oleju kokosowego przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy kuracja oczyszczająca polegająca na wypicu połowy szklanki oleju jest bezpieczna? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Właściwości odżywcze mleka kokosowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy olej kokosowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jakie produkty żywnościowe na przemianę materii? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
artykuły
Oczyszcza organizm, wspiera wątrobę. Jak na organizm działa rzodkiewka?
Rzodkiewka kojarzy się z lekkim, chrupiącym dodatk
Wspierają serce, mózg i metabolizm. Jak wybrać najzdrowsze tłuszcze?
Tłuszcze roślinne mogą wspierać serce, hormony, mó
Detoks, energia, piękna skóra. Jarmuż robi więcej, niż się wydaje
Jarmuż to warzywo, które przez lata było pomijane,